Bănci și Asigurări

Piata microfinantarilor, estimata la 500 mil. dolari

26.11.2004, 00:00 49



Organizatiile de microcreditare din Romania au acordat, in acest an, aproximativ 20.000 de imprumuturi, valoarea portofoliului ridicandu-se la 36 de milioane de dolari, a declarat ieri directorul adjunct al Shorebank Advisory Services, Maria Doiciu.



"Potentialul pietei de microfinantari din Romania este estimat la 500 de milioane de dolari. Pentru anul viitor se asteapta ca sumele atrase pentru microcredite sa se apropie de 50 de milioane de dolari, avand in vedere ca vor veni si niste bani de la Banca Mondiala", a spus Doiciu, prezenta la deschiderea sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti.



In Romania, activitatea de microfinantare se deruleaza prin organizatii non-profit, in lipsa unei legislatii care sa reglementeze statutul comercial al unor asemenea intreprinderi.



Acest gen de finantare se adreseaza micro-intreprinderilor si firmelor mici, cu acces limitat la imprumuturile bancare cauzat de absenta unui istoric de credit, lipsa garantiilor sau valori de credit prea mici si neeconomice pentru procesare si documentare in sistemul bancar.



"Este nevoie la acest moment sa avem un cadru legislativ care sa acorde organizatiilor de microfinantare statutul de societati comerciale, pentru a putea atrage mai multe fonduri", a mai aratat Doiciu.



Pe piata romaneasca exista 15 organizatii de microfinantare care au format Coalitia de Microfinantare, initiativa sustinuta de Programul pentru Dezvoltarea si Imbunatatirea Activitatii Intreprinderilor - Componenta Coalitia de Microfinantare finantat de Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO