Bănci și Asigurări

Piata nu gaseste destula putere sa duca euro peste 3,5 lei

21.11.2007, 17:55 14

Cotatiile pe piata valutara de la Bucuresti s-au stabilizat sub pragul de 3,5 lei pentru un euro, intr-o prelungire a perioadei de acumulare. Interesul pentru tranzactionare a fost destul de scazut, in conditiile in care euro stagneaza de la sfarsitul saptamanii trecute la aceste niveluri.
BNR a calculat ieri un curs de 3,4948 lei pentru un euro, cu 1,15 bani peste nivelul precedent. La cursul oficial euro urca astfel la un nou maxim al ultimelor 12 luni, in conditiile in care numai de la inceputul lunii a castigat peste 5,2% in fata leului. Dolarul a pierdut ieri 1,52 bani, coborand la 2,3648 lei, dupa ce s-a prabusit la un nou minim istoric in fata euro pe pietele internationale.
Banca Centrala Europeana, care stabileste cursul de referinta pe baza informatiilor de pe piata, dar la doua ore dupa BNR, a calculat un curs de 3,4980 lei pentru un euro. In sedinta de ieri majoritatea monedelor de pe pietele emergente din regiune au pierdut teren usor in fata euro, potrivit datelor afisate de ECB.
Piata valutara de la Bucuresti s-a deschis ieri in cotatii de 3,5050 pentru un euro. Inca de la primele ore euro a coborat la 3,4970 lei, unde s-a stabilizat.
In ciuda consolidarii din ultimele zile, analistii se asteapta ca piata valutara sa ramane foarte volatila, fiind luata in calcul o crestere a euro pana la 3,525 lei. Presiunile de depreciere a leului sunt alimentate de vestile proaste din economia locala si de mentinerea aversiunii fata de risc a investitorilor internationali. Comparativ cu minimul de la inceputul lui iulie, de 3,11 lei, euro marcheaza acum o apreciere cu peste 12% in fata leului.
Pe piata monetara dobanzile au coborat spre 5%-6% pe an, in conditiile in care bancile au preferat sa pastreze lichiditati excedentare la sfarsitul perioadei de constituire a rezervelor minime obligatorii. Astfel, leul nu este sustinut nici de dobanzi, desi BNR a absorbit la inceputul saptamanii 6 miliarde de lei de pe piata, prin depozite pe doua saptamani. Cererea si oferta de lichiditati se vor echilibra saptamana viitoare, odata cu inceputul unei noi perioade de constituire a rezervelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO