Bănci și Asigurări

Piata valutara merge la ralanti

20.05.2005, 18:52 10

Volumele tranzactionate pe piata valutara interbancara au coborat pana la noi minime istorice in ultimele zile, pe fondul unui interes de tranzactionare foarte redus.

Operatiunile interbancare au totalizat miercuri 50 de milioane de euro, in crestere usoara fata de minimul istoric inregistrat marti - 42 de milioane de euro. Volumele sunt de trei ori mai mici decat media zilnica a lunii aprilie. La sfarsitul anului trecut media zilnica depasea insa 200 de milioane de lei.

Scaderea lichiditatii a avut loc in conditiile in care volatilitatea cursului a fost foarte redusa in ultima luna, dupa ce Banca Centrala a intervenit pentru mentinerea cotatiilor peste pragul de 36.000 de lei pentru un euro.

BNR a calculat ieri un curs de 36.147 de lei pentru un euro, cu 10 lei mai putin decat cotatia precedenta. Dolarul a fost evaluat la 28.585 de lei, marcand astfel o pierdere de 76 de lei fata de ziua precedenta. Evolutia sa a fost alimentata de deprecierea usoara pe care a inregistrat-o fata de euro pe pietele internationale.

Scaderea interesului de tranzactionare a fost alimentata de diminuarea puternica a volatilitatii cotatiilor.

"Volatilitatea pietei a scazut simtitor in ultima luna, pana la 100 - 200 de lei pe zi, fata de valori de aproape 1.000 de lei pe zi, la inceputul anului. Astfel, de aproape o luna, cotatiile au oscilat intre 36.000 si 36.400 de lei pentru un euro. In aceste conditii si lichiditatea pietei a scazut dramatic, multi jucatori preferand sa ramana in afara pietei", a comentat un dealer.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO