Bănci și Asigurări

Pierdem bani la bunurile recuperate, spune seful Raiffeisen Leasing

Pierdem bani la bunurile recuperate, spune seful Raiffeisen Leasing
14.01.2010, 23:19 398

Raiffeisen Leasing, una dintre cele mai mari companii de pepiata de profil, a recuperat anul trecut 600 de bunuri de laclientii rau-platnici, in special camioane si echipamente, din carea revandut 500, majoritatea in strainatate.

In ultimul an si jumatate piata de leasing s-a confruntat cu unval de recuperari de bunuri, deoarece multi clienti au avutprobleme cu plata ratelor, potrivit unor estimari numarul total demasini, echipamente, dar si proprietati imobiliare recuperate fiindde peste 15.000.

"Circa 90% din bunurile recuperate le-am vandut in strainatate,in tari ca Olanda, Polonia, Albania, Germania sau Ungaria, prinintermediul unei platforme administrate de grupul Raiffeisen. InRomania piata era blocata si am fi obtinut preturi mai mici",afirma Felix Daniliuc, directorul general al Raiffeisen Leasing,numit in aceasta functie la inceputul lunii.

Daniliuc, 43 de ani, a inlocuit-o pe Mihaela Mateescu, care acondus compania in ultimii patru ani. Anterior el a fost directorgeneral adjunct al Raiffeisen Leasing si a activat in domeniulbancar.

Noul director general spune ca majoritatea bunurilor recuperateau fost revandute in pierdere. "Doar in situatii punctuale aminregistrat profit, 95% din revanzari au fost in pierdere."

Una din problemele procesului de recuperare a bunurilor estefaptul ca din 2009 firmele de leasing sunt obligate sa obtina ohotarare judecatoreasca inainte de a lua bunul de la client.Obtinerea acestei hotarari poate dura de la cateva zile la catevaluni.

"Avem un handicap dat de cadrul legislativ. Perioada de obtinerea hotararii depinde de la o judecatorie la alta."

Isi vor vinde produsele prin RaiffeisenBank

Principalul obiectiv al noului sef al Raiffeisen Leasing pentru2010 este integrarea distributiei de produse de leasing inactivitatea Raiffeisen Bank, institutie de credit din top cinci.Astfel, banca va vinde in cele peste 500 de unitati ale saleprodusele de leasing. "Principalul avantaj va fi accesul la peste6.000 de clienti corporate si 100.000 de clienti IMM. Implicit, vafi si o eficientizare din perspectiva reducerii costurilor."

Compania va continua sa acorde finantari si prin cele 12 unitatiteritoriale proprii. Dupa ce 2009 a fost cel mai prost an pentruindustria de leasing, cu o scadere de peste 70% a valoriifinantarilor, Daniliuc spune ca anul acesta a inceput cu semnalepozitive.

"Facem parte dintr-un grup financiar si putem observa siclientii bancii. In ianuarie 2009 toata lumea era blocata, incercasa vada care sunt directiile. Acum contextul este diferit, foarteputini isi mai pot permite un al doilea 2009."

Au restructurat 10% din finantari

Raiffeisen Leasing a restructurat anul trecut finantarile pentruaproape 10% din clienti. "In general, am incercat sa compensam unimpas sezonier prin care trece clientul si nu am acordat perioadede gratie foarte lungi. Avem niste semnale pozitive din perspectivaactivitatii de colectare, a capacitatii clientilor de a rambursaratele la timp. BNR ne-a sprijinit si prin introducerearaportarilor la CRB (Centrala Riscurilor Bancare - n.r.) aintarzierilor la plata."

Directorul general al Raiffeisen Leasing se asteapta ca anulacesta piata sa creasca fata de 2009, cand finantarile s-auprabusit la nivelul de 1,25 mld. euro, fata de peste 4,8 mld. euroin 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO