Bănci și Asigurări

Pierderile Leumi Bank s-au înjumătăţit, la 3 milioane de euro

Autor: Ciprian Botea

02.12.2011, 00:04 273

Bank Leumi, filiala locală a unuia dintre cele mai mari grupuri financiare israeliene, a raportat în primele nouă luni pierderi de 12,3 milioane de lei (2,9 mil. euro), la jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Filiala locală este singura dintre subsidiarele internaţio­na­le ale grupului israelian care a înregistrat pierderi, afectând rezul­tatul total al acestora.

Pierderea a fost provocată în principal de cheltuielile le­gate de pierderi din credite, care au însumat 32 milioane de şecheli (6,3 mil. euro) în primele nouă luni, fiind totuşi în scădere cu 33% faţă de aceeaşi perioadă din 2010.

Banca s-a confruntat cu pierderi din credite pentru că di­men­siunea redusă nu i-a permis să aibă un portofoliu balan­sat, astfel că banca a fost prinsă de criză într-o poziţie vulnera­bi­lă. Banca are pe site câteva zeci de anunţuri cu bunuri scoa­se la licitaţie pentru că foştii proprietari nu şi-au achitat datoriile.

Leumi funcţionează printr-o reţea de 32 de unităţi care acoperă circa 24 de oraşe. Israelienii au intrat pe piaţa româ­neas­că în 2006, când au preluat fosta Eurom Bank pentru 46 mi­lioa­ne de dolari, dar nu s-a remarcat prin vreo strategie expan­sionistă, menţinând o poziţie discretă pe piaţă.

Acum banca are în plan creşterea portofoliului de clienţi din categoria firmelor mici şi mijlocii şi acordă, evident, o aten­ţie specială clienţilor israelieni care au afaceri în România şi care sunt deserviţi printr-un departament specializat.

Israelienii aduseseră la capitalul băncii locale circa 75 mi­lioa­ne de dolari până la sfârşitul anului trecut, iar lichiditatea subsidiarei este susţinută în prezent printr-o linie de credit de 50 milioane de dolari de la banca-mamă.

La jumătatea acestui an Leumi ocupa locul 28 în clasa­men­tul după active al băncilor locale, cu o cotă de piaţă de 0,3%, în uşoară scădere faţă de anii trecuţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO