Bănci și Asigurări

Pietele financiare au asteptat in liniste vesti de la BNR

Pietele financiare au asteptat in liniste vesti de la BNR

Click pentru imaginea marita

03.05.2007, 19:23 18

Piete financiare au ramas ieri calme in asteptarea deciziilor BNR privind politica monetara, in conditiile in care jucatorii nu si-au conturat o viziune comuna asupra unei posibile directii.
Banca centrala nu a publicat hotararile privind politica monetara pana la inchiderea pietelor locale.
Cotatiile au oscilat intr-o banda ingusta pe piata valutara, euro mentinandu-se intre 3,32-3,33 lei, pe fondul unor volume reduse de tranzactionare.
BNR a calculat ieri un curs de 3,3241 lei pentru un euro, cu 0,3 bani sub nivelul precedent. Dolarul a reusit in schimb sa castige 0,29 bani, urcand la 2,4481 lei la cursul oficial, dupa ce a recuperat teren in fata euro pe pietele internationale.
Pe piata monetara dobanzile pe termen scurt au coborat sensibil ieri, dupa ce urcasera inca de saptamana trecuta la niveluri de 30%-50% pe an.
Scaderea dobanzilor de ieri a survenit in conditiile in care a ajuns la scadenta un depozit de 2 miliarde de lei atras in urma cu o luna.
Presiunea pe lichiditati s-a atenuat astfel, iar dobanzile pentru scadentele scurte au coborat la niveluri de 10%-16% pe an.
Nivelul lichiditatilor de pe piata a scazut dramatic in ultima saptamana din aprilie, in conditiile in care companiile au avut de efectuat plati catre buget. In plus, BNR a sterilizat intr-o proportie mai mare leii oferiti de bancile comerciale(peste 40%, fata de niveluri de sub 30% la licitatiile precedente), astfel ca jucatorii care au supralicitat au fost nevoiti sa plaseze sume mai mari decat isi planuisera.
Astfel, majoritatea bancilor s-au vazut nevoite sa apeleze la facilitatea de credit pe o zi oferita de BNR, la o dobanda de 14% pe an. Pentru accesarea acestor imprumuturi, bancile comerciale trebuie insa sa garanteze cu active eligibile (titluri de stat sau certificate de depozit emise de BNR). Stocul de astfel de instrumente este inca limitat, iar unii jucatori - in special cei de talie mica - nu detin astfel de titluri, astfel ca sumele atrase nu au fost suficiente.
Desi nivelul dobanzilor a fost ridicat in ultimele zile, leul nu a fost mai atractiv pentru investitorii speculatori straini.
Dupa ce cotatiile au inregistrat o volatilitate ridicata la sfarsitul saptamanii trecute, euro urcand in numai cateva ore de la 3,2980 la 3,34 lei, piata s-a stabilizat la niveluri de 3,32 lei/euro. In prima zi a saptamanii cotatiile au urcat usor, insa nu au depasit nivelul de 3,33 lei, piata locala fiind prinsa intr-o miscare regionala, pe fondul tensiunilor sociale din Turcia. Ulterior pietele din regiune s-au calmat, iar leul s-a stabilizat de asemenea.

Finantele imprumuta 1,4 miliarde de lei in mai

Ministerul Economiei si Finantelor si-a propus sa atraga 1,4 miliarde de lei (421 de milioane de euro) de pe piata locala in luna mai, prin vanzarea de certificate de trezorerie si obligatiuni de stat de tip benchmark.
In total vor fi organizate patru licitatii, dintre care doua pentru certificate de trezorerie pe un an, in valoare cumulata de 600 de milioane de lei. Statul va mai vinde obligatiuni cu maturitate de cinci ani, in valoare de 700 milioane de lei, si o serie cu maturitatea de trei ani, de 100 de milioane de lei. Pentru emisiunile de obligatiuni Finantele au fixat cuponul a 6% pe an pentru scadenta de trei ani, respectiv 6,5% pe an, pentru titlurile cu maturitatea la cinci ani. Astfel, licitatiile se vor face in functie de pret. La licitatiile din luna aprilie Finantele au atras numai o parte din sumele anuntate, respingand ofertele de cumparare ale bancilor, pe care le-au considerat prea scumpe. Ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian a aratat recent ca va reanaliza oportunitatea vanzarii de obligatiuni, in conditiile in care bancile cer dobanzi tot mai mari pentru plasarea de fonduri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO