Bănci și Asigurări

Piraeus Bank majoreaza dobanda la creditele de consum

10.11.2008, 15:53 46

Piraeus Bank a anuntat ca a majorat dobanda la creditele de consum Happy End aflate in derulare cu pana la 2,2% pentru finantarile in lei, respectiv cu 1,55% pentru cele in valuta.

Banca nu a precizat noul nivel al dobanzilor, insa a mentionat ca masura va afecta 7,6% din portofoliul de imprumuturi de nevoi personale acordate.
Potrivit unui exemplu furnizat de Piraeus, pentru un credit de 10.000 de lei contractat pe perioada maxima (5 ani, potrivit conditiilor prezentate pe site-ul bancii) rata lunara va urca cu cel mult 14 lei. In cazul unui credit de 10.000 de euro pe zece ani, rata lunara va creste cu maximum 8 euro.
"Modificarile de dobanda la creditele acordate in moneda nationala vin pe fondul unei cresteri accentuate a dobanzilor de pe piata si a variatiei semnificative a indicelui ROBOR fata de momentul acordarii creditelor. In cazul dobanzilor la creditele in valuta, ajustarile au fost determinate de cresterea generalizata a costurilor de finantare interna si externa pentru toate institutiile de creditare din Romania, in conditiile unei lichiditati scazute pe piata internationala", afirma reprezentantii bancii.
Creditul Happy End se acorda pe o perioada de pana la 10 ani, avand o dobanda mai mare in prima parte a perioadei de rambursare, urmand ca dobanda sa se diminueze in ultima treime a duratei creditului.
In prezent, Piraeus percepe dobanzi de 26,5% pe an la lei in primele doua treimi din perioada de acordare, iar la sfarsit dobanda coboara la 21,2% pe an. La euro, dobanzile sunt de 19,9%, respectiv 15,92% pe an. Dobanda anuala efectiva pentru un credit contractat pe zece ani este de 31,74% pe an la lei, respectiv 23,25% pe an la euro.
Banca mai percepe un comision de acordare de 5% din suma solicitata (minimum 60 de euro sau echivalent in lei), iar rambursarea anticipata este taxata cu 2,5% din suma.
Cea mai mare parte a creditelor oferite de Piraeus au insa dobanda legata de indicatori ai pietelor monetare (ROBOR pentru leu, EURIBOR pentru euro). Banca a anuntat in octombrie, cand indicatorul ROBOR urcase la niveluri foarte ridicate, ca nu va transmite catre clienti fluctuatiile mari, inghetandu-l la nivelul dinaintea aparitiei problemei de lichiditati pe piata monetara.
Majoritatea bancilor din sistem au operat de altfel ajustari ale dobanzilor la credite in ultima luna - unele doar pentru produsele nou vandute, altele inclusiv pentru cele aflate in sold, pe fondul cresterii costurilor de refinantare.
Jucatorii de top precum BCR, BRD, Raiffeisen, pana la UniCredit Tiriac sau ING, au anuntat majorari de dobanzi mergand de la un punct procentual la cinci puncte procentuale, dintr-un singur pas.
In paralel, bancile care au ofereau credite in franci elvetieni (inclusiv Piraeus) au renuntat la aceste produse, iar unii jucatori precum Intesa Sanpaolo, au anuntat chiar sistarea imprumuturilor in euro.
 
Noi varfuri pentru dobanzile la depozite - 14% pe an la lei
Vestea buna pentru cei care au acum bani de economisit este ca bancile continua sa urce dobanzile la depozite, atat in lei cat si in euro. Libra Bank, un jucator de nisa, a majorat dobanzile la depozitele in lei pe 9 si 12 luni pana la 13,75% pe an. Practic, banca a plusat cu inca 1-2 puncte procentuale, fata de ultima majorare operata la sfarsitul lunii octombrie. La contul de economii cu card atasat Libra Mix banca plateste o dobanda de 12,25% pe an. Nu doar jucatorii mici vin insa cu majorari de dobanzi. Alpha Bank, o banca de top, a dus dobanda la depozitele in lei pe trei luni la 13% pe an, iar la euro la 5,5% pe an. Pentru certificatele de depozit, grecii ofera chiar o dobanda de 14% pe an la sumele in lei plasate pe trei luni. Pentru sumele economisite in euro dobanda este de 6% pe an. La sfarsitul saptamanii trecute si BCR a anuntat ca ofera dobanzi de 11% pe an pentru sumele economisite in Maxicont, in cazul in care clientul achizitioneaza in paralel si unitati de fond ale BCR Monetar in valoare de 3.500 de lei.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO