Bănci și Asigurări

Planul BT: profit brut de 84,5 mil. euro si o crestere mai rapida pe depozite

Planul BT: profit brut de 84,5 mil. euro si o crestere mai rapida pe depozite
21.04.2008, 19:57 18

Banca Transilvania, al patrulea jucator din sistem dupa marimea activelor detinute, si-a bugetat pentru anul acesta un profit brut de 300 de milioane de lei (echivalentul a 84,5 milioane de euro), in crestere cu 31%, in lei, fata de rezultatul de anul trecut. Initial, banca anuntase o tinta de crestere cu "cel putin" 25% a profitului.
Bugetul pentrul anul curent a fost publicat pe site-ul de internet al bancii si urmeaza sa fie supus aprobarii actionarilor in cadrul Adunarii Generale care va avea loc maine. Activele ar trebui sa urce cu circa 40%, pana la 5,5 miliarde de euro, la sfarsitul anului. Banca ia in calcul un curs mediu de 3,55 lei pentru un euro anul acesta, nivel care coincide si cu valoarea prognozata pentru sfarsitul anului.
Robert Rekkers, directorul general al Bancii Transilvania (BT), nu a fost disponibil ieri pentru comentarii privind tinta de profit. La momentul la care au fost anuntate planurile de crestere a profitului cu 25%, Rekkers a declarat pentru ZF ca obiectivul este unul "extrem de ambitios", in contextul turbulentelor de pe pietele internationale.
BT si-a bugetat pentru anul acesta cresterea veniturilor operationale cu 41%, pana la 1,19 miliarde de lei (335 de milioane de euro). Cheltuielile operationale vor urca ceva mai rapid, cu 46%, pana la 894 de milioane de lei (252 de milioane de euro).
In 2007, BT a obtinut un profit burt de aproape 230 de milioane de lei (69 de milioane de euro). Profitul net s-a ridicat anul trecut la 340 de milioane de lei (102 milioane de euro), fiind influentat de incasarile in urma vanzarii diviziei de asigurari a grupului, BT Asigurari pentru 100 de milioane de euro (din care 90% au revenit grupului). La sfarsitul anului trecut BT a incasat o prima transa, iar in ianuarie a fost platita transa a doua, de circa 37 de milioane de euro. De asemenea, banca va incasa anul acesta o suma importanta in urma vanzarii participatiei sale de 25% in cadrul Asiban. In prezent, francezii de la Groupama se afla in negocieri exclusive pentru preluarea companiei de asigurari.
Potrivit bugetului, BT incearca sa obtina anul acesta o crestere mai rapida pe partea de depozite decat pe credite, mentinandu-si astfel pozitia supralichida din relatia cu clientele. Soldul depozitelor (surse atrase de la clientela) ar trebui sa urce cu 45%, pana la 15 miliarde de lei (4,2 miliarde de euro). In schimb, creditele vor urca cu doar 40%, soldul urmand sa ajunga la 12,15 miliarde de lei (3,4 miliarde de euro).
Grupul va investi anul acesta 36,8 milioane de euro (fara TVA) in dezvoltarea bancii, din care 18 milioane vor fi alocate retelei de sucursale si 7,5 milioane de euro pentru sistemul IT de core-banking.
Subsidiarele grupului vor beneficia de investitii de 9,55 milioane de euro (fara TVA), din care 3,5 milioane vor merge la BT Aegon (o companie de adminsitrare de fonduri de pensii), trei milioane la BT Leasing si 2,75 milioane de euro la Compania de Factoring.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO