Bănci și Asigurări

Planul de dezvoltare al Alpha Bank: investitii de 30 mil. euro in 3 ani

17.03.2005, 00:00 27

Alpha Bank va investi in dezvoltarea retelei de sucursale, a portofoliului de produse si in implementarea de noi sisteme informatice aproximativ 30 de milioane de euro, pe parcursul urmatorilor trei ani.


Planul de dezvoltare vizeaza in principal imbunatatirea pozitiei bancii pe piata de retail.


"Avem o strategie pe trei ani, timp in care vom investi in dezvoltarea bancii aproximativ 30 de milioane de euro. Astfel, pana in 2007 reteaua teritoriala urmeaza sa ajunga la 50 de unitati, ceea ce va permite o crestere substantiala a volumului afacerilor", a declarat Christos Giampanas, presedinte executiv al Alpha Bank Romania.


Banca a deschis ieri doua sucursale in Bucuresti, in timp ce pentru intregul an este planificata inaugurarea de sapte noi unitati.


"Vrem sa acoperim mai intai zona Bucurestiului, care are un potential deosebit atat din punctul de vedere al populatiei, cat si al numarului de firme", a mai spus Giampanas.


Banca va implementa un nou concept de sucursala, care va avea in coordonare mai multe agentii. Astfel, fiecarei sucursale ii vor corespunde pana la patru agentii, care vor asigura un contact mai bun cu clientii.


Pentru fiecare din cele doua sucursale inaugurate ieri, banca a cheltuit aproape 400.000 de euro. Oficialii bancii sustin ca acesta este un nivel mediu al cheltuielilor pentru amenajarea unei unitati bancare. Banca opereaza in prezent o retea de 21 de sucursale.


Vicepresedintele Sergiu Oprescu spune ca Alpha Bank vizeaza si dezvoltarea retelei de ATM-uri, a serviciilor de Internet banking si telebanking.


Oficialii bancii au precizat ca planul de extindere nu are in vedere achizitii pe piata romaneasca.


"Nu luam in calcul in momentul de fata achizitionarea nici unei banci de pe piata romaneasca, dezvoltarea se va face organic", a mentionat prim-vicepresedintele Alpha Bank, Radu Gratian Ghetea.


Banca are in vedere pentru perioada urmatoare si lansarea de noi produse bancare.


"Suntem in testare si probabil ca intr-o luna vom lansa reteaua de internet banking, iar in doua sau trei saptamani vom mai lansa si un produs de depozit", a mai spus Oprescu.


Banca a lansat recent un certificat de depozit cu cupoane, primul produs de economisire de acest fel de pe piata. Certificatul permite posesorului sa retraga o parte din banii depusi (prin decuparea unui cupon), fara a fi nevoit sa lichideze depozitul. Aceasta ii permite sa obtina nivelul contractat de dobanda pentru suma lasata in depozit pana la scadenta. De asemenea, Alpha Bank va lansa si un nou credit de tip ipotecar-imobiliar.


"Va fi un produs de tip punte si am incercat sa gasim o nisa pe piata pe acest segment. Totodata, in 3-6 luni vom mai lansa un produs de credit ipotecar inteligent", a adaugat Oprescu, fara sa ofere alte detalii.


Potrivit lui Oprescu, cota de piata a bancii in Bucuresti este de 3,5%.


Alpha Bank Romania a obtinut, anul trecut, un profit net de 16,4 milioane de euro, de 3,3 ori mai ridicat decat cel inregistrat in 2003, pe fondul cresterii activelor cu 35%, pana la 732 de milioane de euro.


Profitul calculat inainte de impozitare s-a majorat cu 60%, la 21,4 milioane de euro.


Alpha Bank Romania apartine grupului financiar privat din Grecia, Alpha Bank Group, care detine 96,5% din capitalul social. Grupul este prezent si in Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Cipru, Serbia, Bulgaria, Albania si Macedonia. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO