Bănci și Asigurări

Plăţile între firme blocate de litigii şi popriri de conturi

24.06.2010, 23:40 641

Mai puţine companii au avut anul acesta probleme cu plata lascadenţă a cecurilor sau biletelor la ordin emise către furnizori,numărul incidentelor de plată coborând cu circa 25% faţă de primelecinci luni din 2009, până la 30.000 de cazuri, în timp ce sumelerefuzate la plată un rămas în continuare foarte mari, arată dateleBNR.

Astfel, valoarea medie a unui refuz la plată aproape s-a dublatîn ultimul an, ajungând în mai la 31.900 de lei faţă de 16.300 delei în aceeaşi lună din 2009. Luna trecută, valoarea sumelorrefuzate la plata cu instrumente de debit a fost de 944 de milioanede lei (225 mil. euro), foarte aproape de recordul de 1,08 miliardede lei stabilit în octombrie anul trecut. Chiar dacă este înscădere, numărul incidentelor rămâne de două-trei ori mai maredecât în 2007-2008.

Valoarea şi numărul încă mare ale refuzurilor la plată nureflectă neapărat probleme de lichiditate ale companiilor sautentative de fraudă, în multe cazuri băncile neputând să facă platadeorece conturile debitorului au fost poprite de instanteţele dejudecată, spune Ruxandra Avram, şef serviciu Monitorizare sistemede plăţi şi sisteme de decontare în cadrul BNR.

"Există multe litigii între parteneri de afaceri implicaţiîntr-un instrument de plată. Aceste instrumente de debit circulă,banca beneficiarului îl transmite băncii plătitorului. Dar dacăeste poprit contul, fiecare bancă inventează o încadrare. Se umplelista BNR cu instrumente de debit refuzate, ale unor oameni care nusunt fraudulenţi", spune Avram. Rămâne însă ca BNR şi băncilecomerciale să discute pentru a stabili un mod distinct de încadrarea incidentelor în care plata nu poate fi făcută deoarece contuleste poprit. Avram notează că sunt şi cazuri în care instrumentelenu sunt completate corect, ceea ce duce la invalidarea lor.

În condiţiile în care incidentele la plată au explodat anultrecut, multe firme au ajuns să nu mai accepte cecuri sau bilete laordin în schimbul produselor comercializate chiar dacă astfel riscăsă piardă din cifra de afaceri. Peste 95% din incidentele de platăsunt generate de companii.

Cele mai multe cazuri, circa 27.000 în mai, sunt refuzuri laplata cu bilete la ordin. În acelaşi timp, în ultimul an numărulrefuzurilor la plata cu cecuri a scăzut cu mai mult de o treime,până la circa 1.600 de cazuri, în condiţiile în care acestea suntdin ce în ce mai puţin folosite ca instrumente de plată, noteazăAvram. "Instrumentele de debit încep să devină colateral. Se daucredite şi pe bilete la ordin", mai notează Avram. Numărulpersoanelor aflate în interdicţie bancară ajungea la 699 lasfârşitul lunii trecute, aproape la jumătate comparativ cu aceeaşiperioadă a anului trecut. Şi numărul persoanelor cu risc a scăzutcu circa 1.500 faţă de prima jumătate a anului trecut, până lacirca 9.000.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO