Bănci și Asigurări

Popa, BRD: Piata este prea putin transparenta

Popa, BRD: Piata este prea putin transparenta

Sorin Popa, director general adjunct al BRD - SocGen, spune ca in lipsa informatiilor, clientii nu pot cunoaste soliditatea bancii cu care lucreaza.

25.02.2008, 20:28 16

Releventa anumitor indicatori, precum cota de piata dupa active, este pusa sub semnul intrebarii de majoritatea bancherilor, in conditiile in care mai multi jucatori din sistem practica "externalizarea" finantarilor acordate catre actionarii straini, pentru a evita o parte din costurile de reglementare impuse de BNR.
Sorin Popa mai spune ca unele banci raporteaza doar profituri operationale, care nu reflecta si costul riscului si nu publica indicatori de eficienta cum sunt rentabilitatea capitalurilor sau raportul cost/venituri.
Ca banca listata la Bursa de la Bucuresti, BRD este obligata sa prezinte trimestrial informatii financiare detaliate. Doar alti doi jucatori de pe piata locala - Banca Transilvania si Carpatica- mai sunt insa listati la Bursa. Desi majoritatea bancilor locale sunt detinute de grupuri financiare straine care sunt listate pe burse, acestea folosesc metode diferite de agregare a datelor.
Nici BNR nu mai publica date privind profitabilitatea bancilor, fiind disponibili doar indicatori precum solvabilitatea, calculati insa la nivelul intregului sector. "Este nevoie de mai multa transparenta. Clientii ar trebui sa cunoasca soliditatea bancii cu care colaboreaza", afirma Popa.
BRD nu urmareste evolutia cotei de piata dupa activele totale, spun oficialii bancii, preferand sa utilizeze indicatori specifici (cote pe anumite segmente de piata) pentru a-si evalua performantele.
In alta ordine de idei, Popa insista ca BRD ramane atenta la calitatea finantarilor acordate, chiar daca alti jucatori se uita mai mult la cresterea rapida a afacerilor.
De altfel, banca va implementa in perioada urmatoare un set mai strict de criterii pentru evaluarea clientilor individuali care doresc finantari in valuta, pentru a evita situatii in care acestia ar ajunge la un grad prea mare de indatorare, pe fondul unor fluctuatii nefavorabile de curs. Momentul de la care vor fi aplicate noile criterii si forma finala a acestora nu au fost stabilite inca.
Dupa deprecierea puternica a leului din a doua jumatate a anului trecut, Popa spune ca au aparut deja cazuri in care cei care au contractat credite au dificultati in rambursarea ratelor.
BRD a fost una dintre primele banci care au obtinut in vara trecuta avizul BNR pentru utilizarea de norme proprii la creditarea persoanelor fizice, acceptand un grad maxim de indatorare pentru clienti de pana la 70%.
Popa subliniaza ca decizia de a inaspri conditiile de calificare pentru creditele in valuta a fost luata in contextul in care inclusiv BNR a dat mai multe semnale privind disconfortul fata de expansiunea rapida a creditarii in devize.
Banca centrala a decis la inceputul lui februarie majorarea cerintelor de provizionare aplicate bancilor pentru creditele acordate clientilor individuali in alta moneda decat cea in care isi realizeaza veniturile. Potrivit oficialilor bancii, creditele in valuta reprezinta circa 47% din portofoliul BRD, in timp ce la nivelul intregului sistem ponderea lor este de peste 50%. In ultimele saptamani pe piata au aparut mai multe discutii privind oportunitatea introducerii unor reglementari pentru limitarea accesului populatiei la credite in valuta. De altfel, si CEC va introduce in viitorul apropiat conditii mai stricte pentru accesul clientilor cu venituri in lei la creditele in valuta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO