Bănci și Asigurări

Populatia a economisit mai putin in mai, conform BNR

Populatia a economisit mai putin in mai, conform BNR

Click pentru imaginea intreaga

28.06.2007, 14:23 17

Cresterea depozitelor in lei ale populatiei au incetinit usor in mai, pentru prima data din toamna trecuta.
Pe fondul dobanzilor real pozitive ridicate, cresterea anualizata a depozitelor in lei ale populatiei accelerase de la 10% in septembrie trecut pana la aproape 43% (in termeni reali), in luna aprilie.
Luna mai a adus insa un apetit mult diminuat pentru economisire: depozitele in lei au urcat cu numai 1% (in termeni nominali), de la 2% in aprilie si peste 4% in martie.
In aceste conditii, cresterea anualizata (in termeni reali) a economiilor in lei a incetinit sensibil, ritmul coborand cu peste doua puncte procentuale, pana la 40,5%. Incetinirea nu poate fi pusa pe seama cresterii bazei de comparatie, in conditiile in care economiile populatiei aveau o dinamica modesta in primavara trecuta. Abia in a doua jumatate a lui 2006 economisirea a luat avant, pe fondul intaririi politicii monetare a BNR.
In paralel, depozitele in valuta au urcat mai incet. Exprimata in euro, cresterea anualizata stagneaza la 50% din martie, dupa ce accelerase neintrerupt timp de noua luni. De altfel, in mai, depozitele in valuta au urcat cu numai 1,1% (pentru sold exprimat in echivalent lei), similar cu pasul din aprilie. In iarna cresterile erau insa mult mai mari, osciland intre 3% si 6%. Dinamica din ultimele doua luni a fost insa distorsionata si de aprecierea sensibila a leului fata de euro.
Ramane de vazut daca incetinirea din mai a fost doar o sincopa dupa o perioada lunga de accelerare sau daca relaxarea politicii monetare, operata de BNR de la inceputul anului, incepe sa afecteze apetitul pentru economisire al populatiei. De altfel, de la sfarsitul primaverii tot mai multe banci au operat ajustari de dobanzi.
Bancile mari de pe piata de retail s-au pozitionat acum pe palierul de 5%-6% pe an cu dobanzile la depozitele clasice in lei, in timp ce la inceputul anului ratele oferite ajungeau si la 8%.
Oricum, majoritatea bancilor pastreaza in oferte produse la care platesc dobanzi atractive, garantand chiar niveluri fixe. In paralel, bancherii incearca sa incurajeze si plasamentele in unitati de fonduri de investitii, care pot aduce castiguri mai bune, dar in conditiile unor riscuri mai mari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO