Bănci și Asigurări

Populaţia va putea lua credite mai uşor, anunţă BNR

Populaţia va putea lua credite mai uşor, anunţă BNR

Autor: Ciprian Botea

12.06.2011, 23:57 991

Clienţii individuali s-ar putea împrumuta mai uşor de la bănciîn această vară deoarece bancherii se pregătesc să relaxezecondiţiile de creditare atât la finanţările de consum, cât şi lacreditele imobiliare, potrivit unui sondaj realizat de BancaNaţională.

"Băncile autohtone sunt mai puţin restrictive comparativ cu celedin zona euro, indiferent de tipul creditului. Este posibil ca anul2011 să reprezinte încheierea ciclului de înăspriri aplicatestandardelor de creditare", spun analiştii Băncii Naţionale.

Băncile au relaxat deja condiţiile de creditare la împrumuturilede consum în primul trimestru, în timp ce la creditele imobiliarecondiţiile au rămas similare cu cele de la sfârşitul anului trecutîn ciuda scăderii dobânzilor şi a avansului minim solicitatclienţilor.

Relaxarea condiţiilor de creditare la fianţările de consum esteprima mişcare în acest sens a bancherilor după mai mult de doi anişi jumătate. Analiza BNR se bazează pe raportările făcute de celemai mari zece bănci locale din punctul de vedere al activităţii decreditare. O treime dintre acestea consideră că standardele decreditare vor deveni mai puţin restrictive, în timp ce restul spuncă vor menţine aceleaşi condiţii ca până acum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO