Bănci și Asigurări

Porsche Bank Romania va finanta exclusiv activitatile grupului

27.10.2004, 00:00 73

Porsche Bank Romania, prima banca excusiv pentru credite auto de pe piata romaneasca va finanta numai achizitionarea de automobile importate de Porsche Romania, respectiv marcile detinute de concernul Volkswagen (Audi, Seat, Skoda, Volkswagen sau Porsche). Banca se va implica de asemenea in sustinerea retelei de dealeri.
"Banca va fi dedicata exclusiv sustinerii financiare a grupului. Nu ne vom implica in alte afaceri mobiliare sau imobiliare", a declarat Peter Demmer, CEO al grupului financiar Porsche.
Porsche Leasing Romania a finantat anul trecut achizitia a 7.400 de autovehicule, valoare totala fiind de pese 124 de milioane de euro. Compania a ocupat astfel primul loc pe piata romaneasca de leasing, conform clasamentului Asociatei Romane de Leasing (ASLR).
"Banca va sprijini numai achizitionarea de autovehicule din cadrul grupului Volkswagen. Pentru anul viitor prognozam vanzari de 9.000 de automobile, din care 1.800 ne asteptam sa fie finantate prin credit", a declarat Gunter Konig, presedinte al Porsche Bank Romania.
Banca va oferi pentru inceput un credit auto, destinat atat clientilor persoane fizice cat si celor persoane juridice, pentru achizitionarea de vehicole noi sau rulate. Pentru clientii persoane fizice banca aocrda finantari cuprinse intre 3.000 si 75.000 de euro, insa este necesara depunerea unui avans de 25%. Termenul de rambursare al imprumutului poate fi cuprins intre sase si 60 de luni. In cazul clientilor persoane fizice rata nu poate sa depaseasca 30% din venitul net disponibil pe familie.
Banca nu a anuntat inca dobanda la care va oferi aceasta dobanda.
"Dobanda noastra va fi stabilita in functie de media pietei. Pentru atragerea clientilor ne vom baza mai mult pe avantajele oferite clientilor si mai putin pe politica de dobanda", a declarat Sorana Baciu, vicepresedinte al Porche Bank Romania. Potrivit oficialului, banca va percepe un singur comision, la acordarea creditului. De asemenea, clientii vor beneficia de asistenta la contractarea creditelor. Un avantaj important in opinia oficialilor grupului este ca toate serviciile legate de achizitionarea unui autoturism sunt disponibil chiar la dealer, aceasta facand parte din conceptul promovat de "one-stop shop".
Porsche Bank va oferi si produse de economisire, disponibile tuturor clientilor. Pentru persoanele fizice banca ofera depozite la una, trei, sase si 12 luni, suma minima de constituire fiind de 1.000 de euro (sau echivalent). In cazul lichidarii anticipate, depunerile vor fi remunerate cu o dobanda de cont curent. Pentru persoanele juridice banca ofera si depozite pe o zi sau o saptamana, suma minima fiind de 10.000 de euro (sau echivalent). "Ne vom concentra pe creditare si mai putin pe economisire. Facilitatile de depozit sunt destinate clientilor nostri, pentru a le usura gestiunea fondurilor. Nu ne vom baza pe depozitele atrase pentru a finanta creditarile, ci pe fonduri de la banca-mama, Porche Bask AG", a mai declarat Konig.
Banca nu ve dezvolta o retea teritoriala proprie, ci va folosi reteaua existenta de dealeri auto pentru a-si vinde produsele. Pe langa aceasta, banca intentioneaza sa implementeze si un serviciu de internet-banking. Sistemul se afla in prezent in stadiul de omologare.
"Petru anul viitor mizam pe credite auto in valoare de peste 32 de milioane de euro, la o valoare medie a autovehicolelor finantate de 18.000 de euro. La acestea se vor adauga si creditele acordate dealerilor din retea, atat pentru investitii cat si pentru alte nevoi de capital, care ar trebui sa se ridice la 10 milioane de euro", a spus Konig.
Porsche Bank Romania are in prezent un capital social de 9,8 milioane de euro, si este detinuta in proportie de 99% de Porsche Bank AG Salzburg. Restul de 1% din actiuni sunt detinute in cote egale de Porche Bank Ungaria, Porsche Kredit in Leasing Slovenia, Porsche Biztositasi si Porsche Versicherung AG Salzburg.
Potrivit estimarilor bancii mama, Porsche Romania va deveni inregistra pierderi in primii doi, urmand sa devina profitabila din al treilea an. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO