Bănci și Asigurări

Portugalia salvează de la faliment al doilea grup bancar din ţară

Portugalia salvează de la faliment al doilea grup bancar...

Autor: Ştefan Stan

04.08.2014, 10:06 815

Banca Centrală Portugheză a anunţat în această dimineaţă că va prelua toate depozitele de la banca Espirito Santo, precum şi majoritatea activelor grupului, scrie Bloomberg.

Espirito Santo este a doua bancă portugheză după creditele acordate. Valoarea preluării se ridică la 4,9 miliarde de euro, iar operaţiunea va lăsa o parte din deţinătorii mici de obligaţiuni în pierdere.

Fondul de Rezoluţie al Băncii Portugaliei va muta depozitele şi activele Espirito Santo într-o nouă companie, Novo Banco, pe care o va şi conduce. ”Bailoutul” va fi finanţat de fondul portughez printr-un împrumut la Trezorerie, care ar urma să fie replătit în cazul unei eventuale vânzări a Novo Banco.

Acţionarii Espirito Santo, precum şi micii deţinători de obligaţiuni, vor rămâne cu activele ”problematice”, care cuprind împrumuturi acordate unor altor părţi din grupul Espirito Santo, potrivit unui comunicat al Băncii Centrale. 

”Acţionarii, deţinătorii de obligaţiuni, precum şi membrii ai board-ului de conducere implicaţi direct în evenimentele recente, şi nu plătitorii de taxe, ar trebui să suporte pierderile suferite de o bancă pe care nu au reuşit să o administreze corect”, a spus ministrul de Finanţe portughez.  

Banca Espirito Santo a fost forţată să accepte bani de la stat după ce autorităţile de reglementare au descoperit potenţiale pierderi în împrumuturile acordate altor companii, şi au cerut băncii portugheze să îşi mărească capitalul.

Guvernatorul Băncii Centrale Portugheze, Carlos Costa, a căutat investitori privaţi care să mărească capitalul, fondurile guvernamentale fiind considerate de acesta ultima măsură aplicabilă.

Guvernul portughez mai are 6,4 miliarde de euro rămaşi după bailotul Uniunii Europene din 2011, prin care s-au finanţat injecţiile de capital. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO