Bănci și Asigurări

Premieră istorică: goana după euro şi abundenţa de lei presează pentru egalizarea dobânzilor

Premieră istorică: goana după euro şi abundenţa de lei presează pentru egalizarea dobânzilor

Autor: Voican Razvan

09.03.2012, 21:17 2527

Foamea de euro a băncilor locale combinată cu injecţiile de lichiditate ale Băncii Naţionale au condus la o situaţie spectaculoasă pe piaţa depozitelor: dobânzile la depozitele în euro au tot crescut, în timp ce la lei au început să mai scadă şi astfel nivelurile remuneraţiilor tind să se egalizeze pentru cele două monede în zona de 4 - 5% pe an.

BRD, a doua mare bancă de pe piaţă, are în prezent o ofertă de dobândă de nu mai puţin de 5% pe an la contul de economii în euro. Dobânda extrem de generoasă este valabilă până la 30 iunie 2012, fiind acordată pentru solduri de până la 10.000 de euro.

În acelaşi timp, BRD plăteşte o dobândă de 5,1% la depozitele în lei pe o lună. Dobânzile între lei şi euro s-au apropiat mult şi la BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă: 5% pe an la depozitele în lei pe o lună cu suma de până la 20.000 de lei, respectiv 4% pe an la depozitele în euro pe doi ani, indiferent de sumă. Apropierea dobânzilor la depozite între lei şi euro ar putea reprezenta un prim pas pentru apropierea costurilor la credite, preţurile resurselor în lei putând scădea în continuare, în timp ce la euro există presiuni de creştere din moment ce majoritatea băncilor trebuie să se descurce pe cont propriu cu noile finanţări.

Piaţa resimte un deficit de lichiditate în euro care, paradoxal, nu se reflectă în tensiuni pe cursul leu/euro care rămâne incredibil de stabil.

De altfel, mulţi bancheri speră că BNR va reduce pe 29 martie din rezervele minime în valută.

Şi grecii de la Alpha Bank au ajuns să plătescă dobânzi de 5% pe an la depunerile pe 24 şi respectiv 52 de săptămâni, însă ecartul faţă de dobânzile la lei rămâne semnificativ pentru că banca este nevoită să ţină dobânzile mai sus faţă de mulţi competitori pentru a tempera retragerile de depozite provocate de îngrijorările privind situaţia din Grecia.

În acelaşi timp, Alpha, asemenea altor bănci, foloseşte lichidităţi în lei pentru a face rost de euro prin operaţiuni de swap.

Alpha a mai tăiat din dobânzi recent, însă tot plăteşte peste 7% pe an la produsul Alpha Tax Protect şi menţine vârful de 8% pe an la depozitele pe 52 de săptămâni.

Una dintre băncile generoase cu dobânzile şi la lei, şi la euro este Bancpost, controlată de grecii de la Eurobank, care oferă în continuare 7,5% la depozitele în lei pe un an, respectiv 4,3% la euro. Creditele în lei rămân semnificativ mai scumpe decât cele la euro, însă cel puţin în cazul depozitelor în moneda naţională mai multe bănci au preluat recent semnalul BNR de reducere a bonificaţiilor.

BRD a început luna martie cu dobânzi la depozitele în lei reduse cu mai bine de o jumătate de punct procentual, economiile făcute prin Depozitul 1000 fiind remunerate cu 5,1% la termen de o lună, 5,5% la trei luni, 5,85% la şase luni şi 6,25% la un an. În cazul depozitelor standard în euro dobânda ajunge la 3,75% pentru economiile pe un an.

De asemenea, Raiffeisen Bank a tăiat până la 0,25 puncte procentuale din dobânzile la depozitele în lei. Pentru sumele de până la 55.000 de lei noile bonificaţii sunt cuprinse între 5,1% la depunerile pe o lună şi 6,15% la cele pe douăsprezece luni, în timp ce la sume mai mari de 55.000 de lei banca oferă 5,25% la o lună şi 6,25% la un an. Raiffeisen nu a mişcat şi dobânzile la euro, acestea fiind cuprinse între 2,75 şi 3,75% pe an.

BCR, cea mai mare bancă de pe piaţă, plăteşte dobânzi standard la depozitele în lei pornind de la 5% pe an şi până la 6,25% pentru sume mai mari de 100.000 de lei depuse pe un an. Pentru scadenţele scurte dobânzile se situează sub dobânda-cheie a BNR.

Banca Carpatica, instituţie de credit cu capital majoritar privat românesc care are mai greu acces la finanţări în euro, se pregăteşte să majoreze cu un punct procentual dobânda la depozitele în euro pe o lună, până la 3,25%, în timp ce pentru scadenţa de 6 luni va reduce dobânda de la 4% la 3,75%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO