Bănci și Asigurări

Prescripţia electronică ar putea fi gata peste şase luni

Prescripţia electronică ar putea fi gata peste şase luni

Înainte ca proiectul prescripţiei electronice să fie lansat, Ministerul Sănătăţii a dorit să introducă un card de sănătate (foto), care reprezintă actul de identitate al pacientului în raport cu medicul, dar nu a reuşit

Autor: Adrian Dumitrache, Ioana David

08.03.2012, 00:07 2048

HP România va furniza Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) soluţia IT pentru realizarea sistemului na­ţio­nal de prescripţie electronică, valoarea contractului fiind de 44,99 milioane de lei, inclusiv TVA (10,3 milioane de euro).

"Procedura de licitaţie deschisă iniţiată prin anunţul de participare publicat în SEAP cu 123599/17.06.2011 (...) s-a finalizat prin încheierea în data de 30 ianuarie 2012 a contractului de «Servicii privind implementarea prescripţiei electronice» cu ofertantul a cărei ofertă a fost declarată câştigătoare şi anume Hewlett-Packard România SRL. Preţul propunerii financiare a fost de 36.290.730 de lei, fără TVA. Oferta declarată câştigătoare a întrunit 986,94 puncte", se arată într-un răspuns al CNAS.

Prin anunţul de participare, CNAS a estimat valoarea contractului la 37,69 milioane lei, fără TVA.

Alături de HP România, la licitaţie au mai depus oferte patru consorţii, şi anume Asesoft International SA şi Teamnet International SA, RSC SRL, XOR IT System SRL şi Quality Business Solutions SRL, Indras Sistemas SA şi Total Soft SA, precum şi Q'Net International SA, Crescendo International SRL şi Capgemini Services SRL.

Gata cu hârtiile

HP România va furniza CNAS servicii de dezvoltare soft­ware, de programare şi de consultanţă software, de programare de sisteme informatice şi software utilitare, de dezvoltare de software personalizat şi de analiză şi de programare de sisteme.

"Prin contractul de implementare a prescripţiei electronice se va extinde Sistemul Informatic Unic Integrat al CNAS prin achiziţionarea, implementarea şi integrarea în cadrul acestuia a unei soluţii informatice care să ofere funcţionalităţile necesare introducerii prescripţiei electronice la sediul autorităţii contractante", se precizează în caietul de sarcini al licitaţiei.

Contractul va fi finalizat în 6 luni de la data atribuirii şi va fi finanţat din fonduri europene, respectiv prin Programul operaţional sectorial creşterea competitivităţii economice, Axa Prioritară III "Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public".

Sistemul prescripţiei electronice va permite monitorizarea în timp real a necesarului şi consumului de medicamente în România, eliminarea erorilor de medicaţie şi a fraudelor din actualul sistem de prescripţie, precum şi implementarea unui sistem de control/supervizare a recomandărilor adresate pacienţilor de către medici.

Prescripţia electronică, doar o etapă

Beneficiarii proiectului vor fi casele de asigurări, medicii, farmaciile şi asiguraţii.

Hewlett-Packard România SRL este parte a grupului american HP, unul dintre cei mai mari producători mondiali de echipamente IT.

În 2010 afacerile companiei au însumat 340,7 milioane de lei, iar profitul net a atins 44,7 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finanţelor Publice.

La finele lunii februarie, Compania Naţională "Imprimeria Naţională" a anunţat că asocierea HP România şi Novensys Corporation va furniza CNAS soluţia IT destinată introducerii cardului electronic de asigurări de sănătate, valoarea contractului ridicându-se la 108,7 milioane de lei, inclusiv TVA (25 milioane de euro).

Când este gata cardul de sănătate?

Cardul de sănătate, împreună cu reţeta electronică, şi fişa electronică a pacientului fac parte dintr-un proces de informatizare din domeniul sanitar care a început în urmă cu zece ani.

O primă etapă a informatizării a fost finalizată. Este vorba despre SIUI - sistemul informatic unic integrat, care reprezintă o platformă ce pune în legătură medicii cu bazele de datele ale CNAS. După lansare au existat multe semne de întrebare vizavi de funcţionarea sa.

Înainte ca proiectul prescripţiei electronice să fie lansat, Ministerul Sănătăţii a dorit să introducă un card de sănătate, care reprezintă actul de identitate al pacientului în raport cu medicul. Autoritatea care îl realizează, Imprimeria Naţională, estimează că va începe producţia într-o lună, iar cardurile vor fi stocate până când sistemul IT va fi operaţional.

"Compania Naţională «Imprimeria Naţională» - S.A. este capabilă să producă aceste carduri şi are încă din ianuarie 2011 toate mijloacele şi materialele necesare. Producţia nu a început până la această dată, deoarece a fost în derulare licitaţia pentru infrastructura IT&C pentru cardul de sănătate. Demararea acestei licitaţii a fost condiţionată de primirea caietului de sarcini de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS - n. red.)", au spus reprezentanţii Imprimeriei Naţionale.

Un card va costa 2,25 de euro (fără TVA) şi va fi distribuitor tuturor asiguraţilor. Reprezentanţii Imprimeriei Naţionale estimează că vor începe producerea cardurilor în maximum o lună, urmând ca acestea să fie stocate, astfel încât în momentul în care sistemul IT&C pentru card devine funcţional (spre sfârşitul anului), cardurile produse să fie trimise către titulari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO