Companii

Cardul de sănătate nu este gata pentru că nu este gata infrastructura IT care să-l citească

Cardul de sănătate nu este gata pentru că nu este gata infrastructura IT care să-l citească

Autor: Ioana David

01.03.2012, 17:22 933

Producţia cardului de sănătate nu a început încă deoarece nu este gata sistemul IT care să-l citească, câştigătorul licitaţiei pentru acesta din urmă fiind desemnat săptămâna trecută, spun reprezentanţii Imprimeriei Naţionale.

Cardul de sănătate a reprezentat unul dintre principalele proiecte ale fostului ministru al Sănătăţii, Cseke Attilla, care însă este continuat de actulul ministru, Ritli Ladislau. Cardul de sănătate face parte din sistemul informatic al sănătăţii, şi reprezintă actul de identitate al pacientului în raport cu medicul.

Reprezentanţii Imprimeriei Naţionale estimează că vor începe producţia într-o lună, iar cardurile vor fi stocate până când sistemul IT este gata.

Vedeţi aici răspunsurile Imprimeriei Naţionale la întrebările ZF

Întrebare ZF:

În ce stadiu este licitaţia pentru acest card?

Răspuns:

Nu se organizează o licitatie pentru cardul de sănătate. Acest card este produs de Compania Naţională "Imprimeria Natională" - S.A. în totalitate, fără a se mai achiziţiona alte echipamente.

Compania Naţională "Imprimeria Natională" - S.A. este capabilă să producă aceste carduri şi are încă din ianuarie 2011 toate mijloacele şi materialele necesare.

Producţia nu a început până la această dată deoarece a fost în derulare licitaţia pentru infrastructura IT&C pentru cardul de sănătate. Demararea acestei licitaţii a fost condiţionată de primirea caietului de sarcini de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS - n.red).

Conform prevederilor H.G. nr.962/2010 pentru aprobarea modalităţii de realizare a sistemului naţional al cardurilor naţionale de asigurări sociale de sănătate, Compania Naţională "Imprimeria Naţională" - S.A. a avut calitatea de unitate centralizată de achiziţii, iar Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de unitate contractantă. Contractul cu ofertantul desemnat câştigător se va încheia de către C.N.A.S., care va achita si contravaloarea acestuia, Compania Naţională "Imprimeria Naţională" - S.A. nefiind implicată financiar în contract.

Caietul de sarcini a fost întocmit de Casa Natională de Asigurări de Sănătate şi validat de o comisie interinstituţională, formată din mai multe instituţii ale statului.

Evaluarea tehnică a ofertelor a fost în sarcina unei comisii de experţi, comisie interinstituţională, formată din reprezentanţi din mai multe instituţii ale statului.

Oferta câştigătoare pentru infrastructura IT&C a cardului de sănătate a fost desemnată cea depusă de S.C. Hewlett Packard (România) S.R.L. în asociere cu S.C. Novensys Corporation S.R.L., la o valoare de 87.636.000,03 lei, exclusiv T.V.A.; Valoarea estimată a licitatiei a fost de 89.356.250,00 lei, exclusiv T.V.A., iar rezultatele au fost comunicate pe data de 21.02.2012.

Întrebare ZF:

Cât costă efectiv producerea lui?

Răspuns:

Din estimările efectuate, un card va costa 2,25 euro fără T.V.A.;

Întrebare ZF

Când veti începe producerea acestor carduri? Când veti începe distribuţia acestor carduri?

Răspuns:

După semnarea contractului de către C.N.A.S. cu ofertantul declarat câştigător, se va cunoaşte data finalizării sistemului IT&C pentru card.

(...)

Opinăm că vom începe producerea cardurilor în maximum o lună, urmând ca acestea să fie stocate, astfel încât în momentul în care sistemul IT&C pentru card devine funcţional (spre sfârşitul anului), cardurile produse să fie trimise concomitent la titulari. Estimăm că vom produce până la sfârsitul anului aproximativ 8 milioane de carduri, restul urmând a fi produse la în prima parte a anului 2012.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO