Bănci și Asigurări

Presiunea provizioanelor nu cedeaza: salt de aproape 5% doar in martie

Presiunea provizioanelor nu cedeaza: salt de aproape 5% doar in martie
13.05.2010, 23:12 23

Provizioanele constituite de bancheri pentru acoperireapierderilor din nerambursarea creditelor au urcat in martie cu4,7%, pana la un nou varf de aproape 17 miliarde de lei (4,1 mld.euro), in conditiile in care a continuat deteriorarea portofoliilorde finantari acordate, in special in zona companiilor.

Pe primul trimestru din 2010 bancile au cheltuit aproape 2miliarde de lei (jumatate de miliard de euro) pentru a acoperipierderile posibile din creditare. Suma este mai mica decat intrimestrul intai din 2009, cand provizioanele constituite autotalizat 2,6 miliarde de lei.

Intre timp, bancile au reusit sa isi imbunatateasca siveniturile operationale, astfel ca la nivelul sistemului a ramasloc pentru un profit de 100 de milioane de euro, fata de o pierdereneta de 50 de milioane de euro in primul trimestru din 2009,potrivit datelor BNR.

"Toata lumea o sa aiba dificultati anul acesta, pentru ca in2009 s-au facut multe restructurari de credite, dar devine greu satot faci reesalonari dupa reesalonari pentru clienti", afirma unbancher care a preferat sa isi pastreze anonimatul.

Dominic Bruynseels, seful BCR, cea mai mare banca locala, notarecent ca provizioanele pe retail ar putea sa coboare anul acesta,pe masura ce clientii individuali se adapteaza, insa problemelepersista in zona firmelor de dimensiuni mici si medii, care seconfrunta in continuare cu lipsa de cerere din partea clientilor.El a explicat ca in cazul BCR volumul provizioanelor nu a crescutpe zona finantarilor pentru IMM (intreprinderi mici si mijlocii)doar pentru ca banca a reusit sa restructureze creditele pentruclientii sai, insa tendinta de deteriorare a situatiei financiare afirmelor nu da semne de atenuare. Bruynseels spune ca BCR a oferitanumitor clienti facilitati de restructurare a creditelor chiar demai multe ori, insa doar in cazuri justificate.

De altfel, creditele cu intarzieri mai vechi de 90 de zile,clasificate de bancheri ca "pierdere", au facut inca un salt inmartie, urcand cu 5,7%, pana la aproape 26 de miliarde de lei (6,3mld. euro).

La randul sau, Rasvan Radu, presedintele executiv al UniCreditTiriac Bank, un jucator de top zece dupa active, remarca recent caproblemele companiilor la rambursarea creditelor au impins puternicin sus provizioanele in primul trimestru. El se asteapta la oimbunatatire a situatiei abia in partea a doua a anului.

Cresterea vine dupa o stagnare in luna februarie, insa este cevamai mica decat pasul facut in ianuarie, de 7,5%.

In aceste conditii, ponderea lor in totalul creditelor acordatede banci in sectorul nefinanciar a urcat la un nou varf, de 13,4%,fata de 12,8% in luna precedenta. Cresterea ponderii a avut locchiar in conditiile in care expunerea totala s-a majorat usor inmartie, dupa o serie de patru luni consecutive de scadere.Expunerea totala a bancilor pe clientii din afara sectoruluifinanciar a fost la sfarsitul lui martie de 193,2 miliarde de lei(47,1 mld. euro), fata de 192 mld. lei in februarie.

Multi analisti considera ca bancherii amana acceptareapierderilor din creditele neperformante prin oferirea de solutii dereesalonare. Radu Craciun, director de investitii la Eureko Pensii,nota recent ca numarul executarilor de garantii (imobile sauterenuri) este foarte mic pentru contextul actual de scadereputernica a economiei, ceea ce ridica cel putin semne de intrebare.Amanarea executarilor, care ar insemna o lichidizare a activelor,chiar daca ar presupune si acceptarea unor pierderi, face caapetitul bancherilor pentru finantarea de noi proiecte sa fielimitat. Totusi, in ultimele luni BNR a permis acumularea unuiexces de lichiditati pe piata, astfel ca bancherii spun ca nu lipsafondurilor tine in loc creditarea, ci lipsa cererii din parteaclientilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO