Bănci și Asigurări

Pretul asigurarilor agricole, de opt ori sub pragul de profit

14.10.2008, 19:41 28

Concurenta de pe piata asigurarilor agricole a determinat scaderea pretului politelor de pana la opt ori fata de un nivel normal, care sa nu le aduca pierderi asiguratorilor, potrivit lui Costel Eremia, presedintele Fata Asigurari, liderul acestei piete.
"Prima de asigurare este, conform cataloagelor, intre 4% si 8% din suma asigurata, in functie de cultura si de zona, dar, ca urmare a concurentei neloiale, aceasta a scazut la 1-1,5%. Acest pret nu acopera nici macar cheltuielile de achizitie si de administrare ale asiguratorilor", a declarat Eremia, prezent ieri la Forumul International de Riscuri Catastrofice (ICAR), organizat de Media XPRIMM.
La preturile mici, spune presedintele Fata, se adauga rata mare a daunei pe acest sector.
"In 2007 rata daunei a fost de peste 70%, ceea ce le produce pierderi importante companiilor. La Fata anul trecut rata daunei a fost de 97% pe culturi si de 133% la asigurarea animalelor, iar pierderile au determinat actionarul sa majoreze capitalul social cu 7 milioane de euro", afirma el. Eremia, care pana in 2007 a fost presedintele Agras, companie care timp de mai multi ani a ocupat primul loc pe piata asigurarilor agricole, estimeaza ca anul acesta rata daunei se va reduce la 65-70%.
In anul agricol 2007-2008, mai putin de jumatate din suprafata arabila a fost asigurata, adica 4,3 mil. hectare, iar primele brute subscrise de asiguratori au fost de 88 mil. lei, potrivit Florinei Almajanu, directorul general al UNSAR, asociatia profesionala a companiilor de asigurari.
Romania are o suprafata arabila de 9,4 mil. hectare.
Printre riscurile care pot fi asigurate se numara ploaia, inghetul sau grindina, in timp ce riscuri ca seceta sau inundatiile sunt acoperite de stat, dar numai in cazul in care agricultorul are o polita de asigurare.
"In UE, majoritatea tarilor subventioneaza prima de asigurare cu 50%. In Romania, subventiile s-au acordat doar din 2002 pana in 2006, iar in 2007 si 2008 nu au fost prevazute in buget", sustine presedintele Fata.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO