Bănci și Asigurări

Primele de sarbatori le-au adus un record de incasari fondurilor de pensii

Primele de sarbatori le-au adus un record de incasari fondurilor de pensii
22.02.2009, 17:20 23

Fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) au inregistrat un record de incasari la sfarsitul saptamanii trecute, cand au primit in administrare contributiile aferente lunii decembrie, in valoare totala de 122,7 mil. lei (28,6 mil. euro).

Aceasta suma este mult mai mare decat cele incasate lunar de la lansarea sistemului, in mai anul trecut. Pana acum, incasarile lunare au variat intre 88 mil. lei (luna mai) si 110 mil. lei (luna octombrie).
"Decembrie a fost o luna in care angajatii au avut venituri mai mari, deoarece s-au platit bonusuri si prime de Craciun, si din acest motiv fondurile de pensii au avut incasari mai mari", afirma Crinu Andanut, directorul general al Allianz-Tiriac Pensii, al doilea jucator de pe aceasta piata.
La fondurile de pensii private se vireaza in fiecare luna 2% din veniturile brute ale angajatilor, bani care se scad din contributiile care merg la bugetul de asigurari sociale de stat. Intre luna pentru care se platesc contributiile si cea in care acestea sunt efectiv virate de Casa Nationala de Pensii catre fondurile private exista un decalaj de doua luni. Astfel, pentru luna decembrie contributiile sunt incasate in februarie. La aceste fonduri sunt obligati sa adere angajatii cu varste de pana la 35 de ani, iar pentru cei care au intre 35 si 45 de ani aderarea este optionala.
"Cel mai probabil a fost vorba de prime de sarbatori si de al treisprezecelea salariu, alta explicatie nu exista", spune Emilia Bunea, directorul general al ING Pensii, cel mai mare administrator de pensii private de pe piata locala. Administratorii considera insa ca acest record de incasari reprezinta o exceptie si ca in urmatoarele luni inrautatirea situatiei economice se va vedea si in sumele pe care le vor primi in administrare fondurile de pensii. "Incasarile vor fi afectate de disponibilizari, de inghetarea salariilor si de cresterea numarului de firme care nu isi mai platesc datoriile catre stat (datorii care includ si contributiile de asigurari sociale, din care o parte merg la fondurile de pensii private - n.r.)", spune Andanut de la Allianz-Tiriac Pensii.
Datele Casei Nationale de Pensii arata ca in fiecare luna creste numarul angajatilor pentru care companiile la care acestia lucreaza nu platesc contributii constant. In decembrie angajatorii nu au virat contributii pentru 1,19 milioane de angajati, cu 14.000 mai multi decat in luna anterioara. Fata de luna iunie, de exemplu, numarul angajatilor pentru care nu se vireaza contributii in fiecare luna s-a majorat cu mai mult de 300.000. Acestia reprezinta 25,7% din numarul total de clienti ai fondurilor private, care in decembrie a depasit 4,64 de milioane. "Cu siguranta vom vedea o reducere a incasarilor fondurilor in lunile urmatoare. Noi am facut pentru 2009 o estimare lunara a ratei de neplata de 26%", sustine Bunea de la ING Pensii.
Analistii financiari: Garantarea randamentului ar induce un comportament "de turma"
 
Garantarea randamentului fondurilor de pensii private (pilonul II) la nivelul inflatiei, ceruta in mai multe randuri de asociatiile sindicale si de Grupul de Economie Aplicata (un ONG), ar trebui evitata pentru ca va distruge concurenta din acest sector, deoarece toate fondurile vor investi la fel, afirma reprezentantii Asociatiei Analistilor Financiar-Bancari din Romania (AAFBR). "O astfel de garantie va induce un comportament 'de turma' al fondurilor de pensii, facand sa dispara complet concurenta din acest sector si efectul benefic pe care aceasta il are asupra performantei fondurilor", spun reprezentantii AAFBR. Ei afirma ca pe piata nu exista instrumente care sa asigure randamente peste rata inflatiei si ca o astfel de garantie ar determina fondurile sa faca investitii conservatoare si sa nu faca plasamente in instrumente cum ar fi actiunile, de exemplu, care pe termen scurt sunt volatile, dar pe termen lung pot aduce castiguri semnificative. "In consecinta, participantii vor beneficia in final de pensii mai mici." De asemenea, ei considera ca nu este corect sa le fie impus tuturor participantilor la fondurile de pensii acelasi apetit de risc investitional, scazut in acest caz. AAFBR este o asociatie profesionala, infiintata in ianuarie trecut, care reuneste peste 40 de analisti financiar-bancari.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO