Bănci și Asigurări

Primele defaulturi la „Prima casa”

11.03.2010, 23:05 21

La mai putin de opt luni de la lansarea programuluiguvernamental "Prima casa", deja se pune in discutie aparitia unordefaulturi in randul persoanelor care au beneficiat de credite cugarantia statului.

Pana in acest moment nu s-a inregistrat niciun caz in care opersoana care si-a cumparat prima casa sa nu isi mai poata platiratele, insa Aurel Saramet, presedintele institutiei caregestioneaza garantiile in programul guvernamental, spune ca existainformatii neoficiale potrivit carora ar putea aparea unu sau douacazuri in urmatoarele saptamani. "Avem informatii - off the record,cum spuneti voi - ca ar putea aparea unu sau doua cazuri".

Ministerul de Finante nu beneficiaza de un sistem de avertizaretimpurie a restantelor acumulate de persoanele fizice carora le-aoferit garantii.

Cum functioneaza de fapt? Potrivit conventiei de garantaredintre banci si Fondul de Garantare din Monitorul Oficial 147 din 5martie, banca trimite fondului in termen de maximum 75 de zilecalendaristice de intarziere la plata ratelor o cerere deplata.

Fondul analizeaza cererea si in maximum 15 zile o aproba sau orespinge. Daca cererea de plata este aprobata, Ministerul deFinante plateste bancii suma garantata, in termen de 15 zilecalendaristice, fara insa a depasi 90 de zile calendaristice derestanta (astfel incat banca sa nu trebuiasca sa provizionezecreditul).

Ipoteca fiind in favoarea statului, Agentia Nationala deAdministrare Fiscala va avea dreptul sa execute silit imobilulpentru a recupera banii.

Expunerea statului pe garantiile acordate in programul "Primacasa" este in prezent de 689 mil. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO