Bănci și Asigurări

Primii doi asiguratori de pe piata valoreaza 593 mil. euro

20.11.2007, 15:58 14

Doar doua companii de asigurare au intrat in topul celor mai valoroase 100 de companii de pe piata locala, conform Anuarului realizat de Ziarul Financiar si casa de investitii Capital Partners.
Cele doua sunt Allianz-Tiriac (cea mai mare companie de asigurare de pe piata) si Omniasig ("nava-amiral" a celui mai mare grup de asigurari de pe piata).
Allianz-Tiriac si-a dublat practic valoarea in 2006 fata de cea din anul precedent, ajungand la 411 mil. euro (plus 106,5%) si ramanand cea mai valoroasa de pe piata. In acelasi timp, Omniasig a fost evaluata la 182 mil. euro, valoarea acesteia dublandu-se in ultimii doi ani. Allianz-Tiriac ocupa locul 64 in top 100 (fata de 80 in clasamentul anterior), iar Omniasig se plaseaza pe pozitia 99. Asirom, compania de pe locul 100 in topul din 2005, a parasit clasamentul.
Din anul 2000, cand grupul german Allianz a cumparat 51,6% din actiunile companiei care pe atunci se numea Asigurari Ion Tiriac, valoarea asiguratorului a crescut exponential.
Nemtii au platit 12 milioane de dolari pentru pachetul de actiuni preluat, intreaga companie fiind evaluata astfel la circa 23 de milioane de dolari.
Intre timp, valoarea Allianz-Tiriac a crescut de peste 20 de ori, astfel incat investitia grupului german s-a dovedit a fi foarte profitabila.
In timp ce afacerile Allianz-Tiriac au urcat constant, pana la peste 400 mil. euro anul acesta (conform unor estimari), profitul scade de la un an la altul din cauza daunelor mari, mai ales din asigurari auto. In 2006, castigul net al companiei a fost de 8,9 milioane de euro, fata de 9,9 milioane de euro in 2005.
Cu toate acestea insa, Allianz-Tiriac ramane unul dintre cei mai profitabili asiguratori de pe piata, o piata care a inregistrat anul trecut un minus de 20 de milioane de euro, pentru prima data in ultimii cinci ani. Allianz-Tiriac a fost evaluata cu un multiplu de 1,3 relativ la volumul de prime brute subscrise anul trecut.
In 2005, cand Vienna Insurance a cumparat 70% din Omniasig cu 64 de milioane de euro de la fondul israelian de investitii TBIH, intreaga companie de asigurari era evaluata la aproximativ 91 de milioane de euro. Practic, valoarea companiei s-a dublat in doar doi ani, pe fondul cresterii afacerilor, dar mai ales a profitului.
2006 a fost anul in care Omniasig a reusit sa depaseasca Asirom in ceea ce priveste vanzarile de asigurari generale, devenind astfel a doua companie de pe aceasta piata, dupa Allianz-Tiriac.
Omniasig a fost evaluata cu un multiplu de 1,2 relativ la volumul de prime brute subscrise anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO