Bănci și Asigurări

Proceduri mai scurte cu doua zile pentru creditele „Prima casa”

Proceduri mai scurte cu doua zile pentru creditele „Prima casa”

Sorin Popa, vicepresedinte al BRD

08.03.2010, 23:06 147

Procedura de acordare a unui credit prin programul "Prima casa"va fi scurtata cu circa doua zile dupa ce Fondul de Garantare aCreditelor a realizat o aplicatie informatica prin care bancile potincarca online solicitarile de garantare, spune Adrian Jantea,director de distributie retail in BRD.

Pana acum, cererile de garantare erau trimise prin posta, ceeace lua mai mult timp, in conditiile in care clientilor le estedificil sa-i convinga pe vanzatori sa incheie precontracte cuvalabilitate prea mare si risca sa piarda locuinta aleasa in cazulprelungirii formalitatilor. De asemenea, aplicatia permite omonitorizare mai buna a stadiului fiecarui dosar si a istoriculuisolicitarilor trimise de o banca.

Fondul a continuat sa evalueze dosare de credit si in "pauza"legala dintre cele doua etape ale programului, numai in perioada 26februarie - 2 martie trimitand bancilor peste 300 de dosare cucererea de garantare aprobata pentru antecontracte incheiate panala 15 februarie. Perioada maxima in care Fondul studiaza un dosareste de 5 zile.

"Practic, noi n-am intrerupt programul, am facut analizasolvabilitatii si pentru clientii care au venit dupa 15 februarie,iar acum dupa ce ni s-a aprobat noul plafon de garantare (161,72mil. euro) ii contactam si reluam constituirea dosarelor", afirmaAlina Neagu, director supervizare retea in BRD.

Reprezentantii bancii sustin ca pana acum nu au inregistratcazuri de default la vreunul dintre creditele acordate prin "Primacasa". "Au fost doar mici intarzieri punctuale la plata ratelor, decateva zile."

Fata de prima etapa a programului, BRD a redus cu 0,1% marjelepeste rata EURIBOR la 3 luni pentru cele doua variante de credit ineuro: pana la 2,4% pentru scadente cuprinse intre 10 si 20 de ani,respectiv la 2,65% pentru cele intre 20 si 30 de ani. Marja maximapermisa de Guvern este de 4%.

Sorin Popa, directorul general adjunct al BRD responsabil curetailul, afirma ca banca a putut reduce usor marjele de dobanda lacreditele pentru "Prima casa" datorita liniei de finantare acordatede banca-mama Société Générale.

"Am incercat sa dam un semnal de ieftinire a creditelor pentruca noi credem ca e un program foarte important pentru economie.Cred ca e bine ca nu au fost majorate mai mult plafoanele degarantare pe tipuri de locuinte pentru ca altfel s-ar fi incurajatspeculatiile pe piata. Acum mai trebuie ca si dezvoltatorii sa facaeforturi pentru a reduce preturile pana la marje de castigrezonabile, nu exagerate ca in anii trecuti", spune Popa.

CEC vine si cu o oferta in euro

Dupa ce in prima etapa a programului a esuat cu oferta decredite exclusiv in lei, din cauza costurilor mai mari, banca destat CEC Bank lanseaza acum si o varianta in euro.

"O sa avem in oferta si un credit ipotecar in euro, cu o dobandaformata din EURIBOR la trei luni si o marja de 4% (nivelul maximadmis - n. red.), a declarat pentru ZF Radu Ghetea, presedintelebancii. El a precizat ca la creditul in lei se mentine marja de1,9%, insa baza de pornire a costului va fi rata ROBOR la 3 lunidin 26 martie, de 6,47%, ceea ce amelioreaza competitivitateaacestei variante de finantare. CEC are un plafon aprobat de 21,56mil. euro, al saptelea ca marime.

In cazul locuintelor construite prin asociere documentatia nu afost inca definitivata. Asocierea nu va avea personalitate juridicasi ramane de vazut daca bancile vor credita asociatia sau pefiecare membru al acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO