Bănci și Asigurări

ProCredit a atras 150 mil. lei de la sapte banci locale

ProCredit a atras 150 mil. lei de la sapte banci locale

Michael Kowalski (st.), director general al ProCredit Bank, si Shahmir Khaliq, presedintele Citibank Romania

09.10.2006, 18:04 37

ProCredit Bank, una dintre bancile de talie mica, concentrata pe nisa finantarii microafacerilor si a intreprinderilor mici si mijlocii, a atras 150 de milioane de lei (42,6 milioane de euro) prin intermediul unui credit sindicalizat, la care au participat sapte banci din sistem.
Fondurile atrase urmeaza sa fie utilizate pentru sustinerea activitatii de creditare.
"Initial, ne-am propus sa atragem 120 mil. lei. Dar a devenit destul de repede evident ca interesul este mare, facilitatea a fost suprasubscrisa si am hotarat sa atragem 150 de milioane", a declarat Michael Kowalski, directorul general al ProCredit Bank. Suma totala subscrisa a fost de 170 mil. lei.
Creditul are o maturitate de cinci ani, destul de mare, considera Kowalski, avand in vedere ca pe piata monetara interbancara sunt derulate tranzactii in special pe scadentele mai mici de trei luni.
Unic aranjor in cadrul acestei tranzactii a fost divizia de corporate & investment banking a Citibank Romania, care a acordat in nume propriu un imprumut de 40 de milioane de lei. Restul sumei a fost impartita in cote diferite intre Alpha Bank, Bancpost, BCR, Eximbank, UniCredit Romania si Volksbank Romania.
"Suntem in piata si vorbim cu creditorii. Vom mai vedea asemenea tranzactii", apreciaza Shahmir Khaliq, presedintele Citibank Romania. El spune ca in prezent banca lucreaza la o emisiune de obligatiuni in lei a unui client strain, fara sa ofere insa mai multe detalii.
Dobanda la care finantarea a fost atrasa nu a fost facuta publica. Aceasta este legata de indicatorul pietei monetare BUBOR la 6 luni, la care se adauga o marja.
ProCredit a atras agresiv fonduri in cursul acestui an, pentru a-si finanta dezvoltarea afacerilor. In primavara, banca a emis obligatiuni in lei pe trei ani, obtinand astfel 40,2 milioane de lei (11,4 milioane de euro).
Actionarii principali, ProCredit Holding, CommerzBank si Berd, au adus 9 milioane de euro la afacere, din care patru milioane printr-o majorare a capitalului social (care a ajuns la 20 de milioane de euro) si cinci milioane sub forma unui credit subordonat.
Adaugand si recentul credit sindicalizat, finantarile atrase anul acesta de ProCredit se ridica la echivalentul a 63 de milioane de euro. Banca a pus accent si pe atragerea de depozite de la clienti, soldul acestora urcand cu 38% in primele opt luni ale anului, pana la 90 de milioane de euro.
Agentia de rating Fitch, care a dat ProCredit calificativul "BB+" in toamna trecuta, nota atunci dependenta crescuta a bancii de fondurile atrase de la actionari. Intre timp, situatia s-a modificat sensibil.
Fitch analizeaza in prezent rating-ul bancii, iar rezultatul este asteptat in saptamanile urmatoare, spune presedintele ProCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO