Bănci și Asigurări

ProCredit atrage aproape 200 mil. lei de la sapte banci locale

ProCredit atrage aproape 200 mil. lei de la sapte banci locale

ProCredit detinea active de aproape 180 de milioane de euro la jumatatea anului, in crestere cu 82%

21.08.2006, 21:24 10

ProCredit Bank, o banca de mici dimensiuni specializata pe finantarea microintreprinderilor, va atrage de pe piata locala un credit sindicalizat de aproape 200 de milioane de lei (echivalentul a 56,6 milioane de euro), potrivit unor surse apropiate tranzactiei.
La sindicalizare a participat un consortiu format din sapte banci locale, unicul aranjor in aceasta tranzactie fiind divizia de corporate & investment banking a Citibank Romania.
"Sindicalizarea a fost suprasubscrisa si s-au adunat aproape 200 de milioane de lei, cu 40% peste valoarea propusa initial, de 120 de milioane de lei", au declarat sursele citate. Desi suma exacta care va fi contractata nu a fost inca stabilita, sursele spun ca ea se va apropia de volumul total subscris. Facilitatea de credit sindicalizat are o maturitate de cinci ani. Banii vor fi folositi pentru finantarea portofoliului de credite al ProCredit.
Banca avea credite in sold, la sfarsitul lui iunie, de 125 mil. euro, cu 69% peste nivelul inregistrat la jumatatea anului trecut.
Contactati de ZF, oficialii ProCredit Bank nu au dorit sa ofere comentarii asupra acestei tranzactii, pentru moment. Banca mai are in plan contractarea unui credit subordonat de cinci milioane de euro, de la actionarul majoritar, grupul ProCredit. Aceste fonduri vor sustine eforturile investitionale pentru extindere.
Sindicalizarea ar fi trebuit sa fie semnata in luna august, insa finalizarea operatiunii a fost amanata pentru inceputul lunii septembrie. Aceasta este una dintre cele mai mari sindicalizari realizate in domeniul privat pe piata locala.
Pana acum, bancile locale au preferat sa acceseze pietele internationale pentru a atrage finantari. In luna iunie, Finansbank a deschis seria creditelor sindicalizate contractate de bancile locale anul acesta, atragand de pe pietele internationale o facilitate de 60 de milioane de euro. Valoarea imprumutului, ai carui aranjori principali au fost Alpha Bank A.E. si Raiffeisen Zentralbank Osterreich, a depasit nivelul propus initial, de 40 de milioane de euro. In toamna trecuta, BCR a atras tot de pe pietele internationale un credit de 221 mil. euro, fata de o valoare propusa initial, de 75 mil. euro.
ProCredit a mai atras finantari de pe piata locala in primavara, printr-o emisiune de obligatiuni in lei, obtinand 40,2 mil. lei (peste 11 mil. euro), cu 15% peste nivelul propus initial. Titlurile au fost emise cu o dobanda fixa de 8,5% pe an si au maturitatea de trei ani. La acel moment, a fost indicata posibilitatea operarii unei noi emisiuni de obligatiuni pe parcursul anului. Ulterior, reprezentantii bancii au declarat ca o noua emisiune ar putea sa aiba loc cel mai devreme anul viitor.
In toamna trecuta, ProCredit a obtinut rating-ul "BB+" din partea agentiei Fitch Ratings, pe fondul dimensiunilor mici si al profitabilitatii scazute.
Analistii agentiei de rating notau atunci probleme care pot aparea pe fondul cresterii rapide a activelor, dar si dependenta mare, desi in scadere, de fondurile atrase de la actionari.
ProCredit Bank detinea dupa primul semestru active totale in valoare de aproape 180 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 82%, in euro, fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Banca a inregistrat in aceasta perioada un profit net de 0,33 milioane de euro, aproximativ o treime din rezultatul raportat in iunie 2005.
ProCredit opereaza in prezent o retea de 23 de sucursale si agentii. Pana la sfarsitul anului urmeaza sa fie deschise inca patru unitati in Bucuresti si trei in afara Capitalei, astfel incat reteaua sa ajunga la 30 de unitati. Investitia pentru deschiderea unei unitati variaza intre 100 si 200 de mii de euro, in functie de valoarea lucrarilor de renovare care trebuie efectuate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO