Bănci și Asigurări

ProCredit: IMM-urile vor fi cel mai putin afectate de criza

ProCredit: IMM-urile vor fi cel mai putin afectate de criza

Gian Marco Felice, 35 de ani, noul director general al ProCredit, a condus in ultimii doi ani filiala grupului din Bulgaria

27.10.2008, 13:48 109

Intreprinderile mici si mijlocii vor fi cel mai putin afectate de actuala criza financiara in conditiile in care activitatea lor nu depinde de mari finantari, necesare in investitii precum imobiliare sau echipamente, a explicat Gian Marco Felice, noul director general al ProCredit, ce urmeaza sa primeasca aprobarea BNR pentru numirea sa oficiala in functie.

"Va fi in mod cert o corectie a preturilor la imobiliare, va incetini creditarea, dar asta nu inseamna ca totul se va bloca. Chiar si in conditii de criza, populatia va continua sa consume. Prin urmare, activitatea micilor producatori nu e pusa la grea incercare, atat timp cat ea nu depinde de investitii costisitoare", a explicat Felice.
ProCredit este o banca de talie mica, axata pe finantarea microafacerilor. Noul sef sustine ca nisa de piata pe care a ales-o ProCredit ii avantajeaza pe timp de criza.
Soldul creditelor acordate de banca era in iunie de 235 mil. euro, dintre care 40 mil. euro finantari agricole.
"Este dificil sa facem estimari pentru sfarsitul anului, cu atat mai putin pentru 2009. Acum important pentru noi este sa depasim cu bine provocarile ce apar, sa ne consolidam relatia cu clientii, sa ne ocupam de managementul riscului. Aceste aspecte sunt mai importante decat sa fac previziuni", a spus Felice.
ProCredit avea in plan pentru 2009 extinderea retelei teritoriale pana la 50 de agentii, insa banca anunta ca a revizuit cifra. Pana la sfarsitul anului, ProCredit va avea intre 42 si 44 de puncte de lucru, a spus Felice, precizand ca "extinderea teritoriala nu este o prioritate".
Noul director al bancii este optimist cu privire la evolutia economiei pe termen mediu.
"Daca economia globala sufera, si economia Romaniei va avea de suferit, ea nu este decuplata. Exista totusi cateva aspecte pozitive care vor face ca Romania sa depaseasca cu bine provocarile acestei perioade, unul dintre ele fiind numarul mare de locuitori. Marimea PIB per capita este sub media UE, dar nu avem de ce sa nu credem ca in urmatorii ani Romania va ajunge la nivelul tarilor mai dezvoltate".
Gian Marco Felice, 35 de ani, lucreaza in cadrul grupului ProCredit din 2001, in ultimii doi ani fiind la conducerea filialei din Bulgaria. Felice il inlocuieste in functie pe Michael Kowalski, aflat la conducerea ProCredit Romania inca din 2004.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO