Bănci și Asigurări

ProCredit: Vom incerca sa vindem obligatiuni in lei la dobanda pietei

04.10.2005, 18:36 19

ProCredit Bank planuieste sa ofere o dobanda apropiata de media pietei bancare pentru obligatiunile pe care le va emite la sfarsitul anului, dupa ce va contracta un credit pentru garantarea unei parti din sumele atrase de la International Finance Corporation (IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale).

"In prezent analizam posibilitatea de a contracta un credit de la IFC, pentru garantarea unei parti de aproximativ 20% din emisiunea de obligatiuni. Ulterior, vom incerca sa obtinem un al doilea rating, doar pentru emisiunea de obligatiuni, care speram sa fie la nivelul plafonului de tara, BBB-", a declarat pentru ZF Axel Sauer, consilier al managementului ProCredit.

Prin acest credit, cei care achizitioneaza obligatiuni ar fi asigurati ca pot recupera o parte din suma investita, chiar in conditiile in care banca intra in incapacitate de plata.

Pana in prezent, patru banci (BRD-SocGen, Raiffeisen Bank, Finansbank si Banca Transilvania) au emis obligatiuni in lei. Dintre acestea, BRD-SocGen, care are rating-ul "BBB-" (la nivelul plafonului de tara) acordat de Fitch, a reusit sa le plaseze la dobanda egala cu media pietei interbancare (media aritmetica intre BUBID si BUBOR la sase luni).

"Speram sa ne indreptam si noi spre acest nivel", mai spune Sauer.

ProCredit a obtinut la sfarsitul saptamanii trecute rating-ul "BB+" de la Fitch Ratings pentru imprumuturile pe termen lung in valuta, cat si in moneda locala.

"Cu rating-ul actual, am putea sa oferim o dobanda usor mai mica decat cea oferita de Raiffeisen, care are rating-ul "BB", adica de sub 50 de puncte de baza peste media pietei", mai spune Sauer.

ProCredit planuieste sa intreprinda o emisiune de obligatiuni la sfarsitul lui noiembrie sau inceputul lunii decembrie. Valoarea totala a emisiunii va fi de 35 de milioane de lei (10 milioane de euro), existand posibilitatea majorarii acesteia cu pana la 25%, in cazul suprasubscrierii.

Titlurile vor avea o valoare nominala de 500 de lei, pentru a permite accesul unui numar cat mai mare de investitori, iar maturitatea va fi de trei ani. Emisiunea pe piata primara va fi intermediata de BCR Securities, iar ulterior titlurile vor fi tranzactionate pe bursa.

Sauer spune ca daca emisiunea va avea succes, ProCredit ar putea sa mai apeleze la aceasta metoda de finantare, chiar inainte ca titlurile care vor fi lansate la sfarsitul anului sa ajunga la maturitate.

El nu se asteapta sa fie probleme privind subscrierea emisiunii in conditiile in care pe piata este in prezent un exces de aproximativ 12 mld. lei (echivalentul a peste 3 mld. euro), iar obligatiunile vor fi o oportunitate de a plasa o parte din supralichiditati. Sursele atrase prin aceasta emisiune vor fi utilizate pentru acrodarea de credite in moneda locala. De altfel, de la inceputul anului, cea mai mare parte a finantarilor acordate de banca au fost denominate in lei.

ProCredit a obtinut in primele sapte luni un profit net de 492 de mii de euro.

Profitul operational depaseste 1,22 de milioane de euro, in timp ce activele bancii valorau la sfarsitul lui iulie aproape 104 milioane de euro, cu 52% peste nivelul de decembrie anul trecut.

Soldul creditelor acordate de banca totaliza in iulie 74 mil. euro, mai mult de jumatate dintre acestea fiind denominate in lei.

Pentru perioda urmatoare banca are planificata extinderea retelei de sucursale, dar si lansarea de noi produse si servicii, printre care carduri si electronic-banking. liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO