Bănci și Asigurări

Produsele bancare in lei castiga teren

06.04.2005, 19:21 14

Creditele in lei si depozitele in lei vor fi cele mai solicitate produse bancare anul acesta, devansandu-le cu mult pe cele in valuta, indica un studiu realizat de INSOMAR la cererea Romexterra Bank.
"Peste 41% dintre persoanele chestionate au raspuns ca in cursul acestui an vor contracta un credit in lei. In topul preferintelor mai sunt conturile curente in lei, cu 36% dintre rapsunsuri si depozitele in lei, care au fost mentionate de 20% dintre respondenti", a declarat Lavinia Calinescu, project manager INSOMAR, la conferinta Piata Creditului 2005, organizata de Finmedia.
Numai 17% dintre cei chestionati ar alege un credit in valuta, iar depozitele in moneda straina au fost desemnate de 7% dintre respondenti. Persoanele chestionate au fost selectate doar din mediul urban.
Studiul arata ca in randul creditelor, mai cerute vor fi cele pentru nevoi personale, acestea fiind desemnate de 46% dintre respondenti. Pe locul al doilea sunt cele pentru locuinta, cu o pondere de 21% din raspunsuri. Doar 14% au raspuns ca ar folosi un credit bancar pentru a demara o afacere. Pentru a afla mai multe informatii despre oferta bancilor, 67% dintre cei interesati merg direct la o sucursala, in timp ce 17% intreaba o alta persoana. Paginile de internet ale bancilor sunt folosite pentru informare de numai 4% dintre potentialii clienti, in timp ce presa este folosita in acest sens de 8,3% dintre cei interesati.
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, a declarat ca, potrivit unor studii realizate in colaborare cu GFK Romania, in urmatoarele 12 luni aproximativ 850.000 de persoane ar urma sa contracteze un credit pentru achizitionarea de bunuri. Pentru creditele pentru locuinta vor aparea in urmatorul an 740.000 de noi cereri, in timp ce 650.000 de oameni vor contracta un credit pentru nevoi. Studiul mai arata ca vor mai exista 420.000 de cereri pentru credite auto.
"Este evident ca exista un interes mare din partea populatiei sa atraga si sa foloseasca credite si in viitor. Cel mai mare interes ramane pentru imprumuturile pe termene lungi. Piata exista cu certitudine, bancile trebuie sa se preocupe doar de modul cum isi vor atrage clientii", a spus Steven van Groningen.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO