Bănci și Asigurări

Profit de 2,7 mil. euro la Finansbank in jumatate de an

06.07.2005, 18:54 14

Finansbank Romania a obtinut in primul semestru un profit net de 100 de miliarde de lei (aproximativ 2,7 milioane de euro).

Activele totale detinute de banca au ajuns in iunie la echivalentul a 270 de milioane de euro fata de 200 de milioane de euro la inceputul anului.

"Pentru anul acesta ma astept la un profit mai mare decat cel obtinut anul trecut, de peste trei milioane de euro. Cred ca al doilea semestru al anului va fi mult mai profitabil decat primul si nu numai pentru noi, ci pentru intreg sistemul bancar. Rezultatele noastre au fost marcate si de investitiile masive pe care le facem", a declarat Tamer Ozatakul, presedintele Finansbank. El estimeaza dublarea volumului activelor pana la sfarsitul anului (comparativ cu ianuarie), mentinand astfel evolutia din 2003. Ritmul inalt de crestere este favorizat de baza de comparatie redusa.

Finansbank a atras de la clienti depozite in valoare de 175 de milioane de euro. Soldul creditelor acordate era la sfarsitul lui iunie de 165 de milioane de euro. Banca opereaza in prezent o retea de 28 de unitati, detinand o cota de aproximativ 1% din sistem din punctul de vedere al activelor. Oficialii Finansbank sustin ca pe segmentul creditelor de consum banca detine o cota de peste 5%, iar pe cel al cardurilor de credit cota de piata detinuta este de 7%.

"Intentionam sa ne dezvoltam in continuare activitatea, atat prin deschiderea de noi unitati, precum si prin lansarea de noi produse, adaptate cerintelor clientilor nostri. Pana la sfarsitul anului intentionam sa ajungem la 40-45 de unitati, respectiv pana la 100 de unitati in 2007", a mai spus Ozatakul.

Finansbank a lansat ieri un CardFinans Avantaj, un produs care combina caracteristicile cardului proprietar Avantaj, aflat in portofoliul bancii, cu cele ale unui card de credit international.

"CardFinans Avantaj este un card de credit emis sub sigla MasterCard, care poate fi utilizat oriunde in lume, dar si un card de cumparaturi in rate", a explicat Onur Omut, membru al Consiliului de Administratie al bancii.

Banca ofera doua tipuri de astfel de carduri - Standard si Gold, ultimul fiind adresat clientilor cu venituri lunare mai mari de 1.500 de dolari.

Principala caracteristica a cardului este aceea ca ofera posibilitatea de a achizitiona bunuri in rate, fara plata unei dobanzi, de la comerciantii care au incheiat un contract de parteneriat cu banca. Pentru sumele altfel utilizate (retrageri de numerar de la ATM-uri sau cumparaturi de la alti comercianti) dobanda este de 27% pe an la lei. Banca solicita rambursarea lunara a minimum 5% din sumele utilizate. In cazul cumpararilor de la comercianti parteneri ai bancii, clientul nu plateste dobanda la sumele utilizate daca ramburseaza pana la sfarsitul lunii contravaloarea ratei scadente.

De la inceperea activitatii cu carduri in toamna anului 2003, Finansbank a emis aproximativ 49.000 de carduri. Presedintele bancii estimeaza ca pana la sfarsitul acestui an numarul cardurilor emise va ajunge la 150.000 de unitati. Banca va transforma automat cardurile Avantaj emise anterior in carduri Finans Avantaj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO