Bănci și Asigurări

Profit de un milion de euro profit la Eurom Bank pe primul semestru

08.07.2004, 00:00 24

Eurom Bank, fosta banca Dacia Felix, a incheiat primul semestru al anului cu un profit de 40,6 miliarde de lei (1 milion de euro), de aproape patru ori mai mare fata de profitul pe care l-a inregistrat in primele trei luni ale anului. In primul trimestru profitul bancii se ridica la 11 miliarde de lei. Anul trecut banca a iesit pe profit doar datorita valorificarii unor active, activitatea bancara aducandu-i pierderi.
Activele bancii au ajuns dupa primul semestru la 3.337 miliarde de lei (82,2 milioane de dolari), in crestere in termeni nominali cu 31% fata de inceputul anului. Fondurile proprii ale bancii insumau la finalul lunii iunie 494 miliarde de lei (12,6 milioane de euro). Rezultatele au fost calculate conform standardelor romanesti de contabilitate (RAS).
"Cresterea de pe primul semestru al acestui an este o continuare a celei de anul trecut cand ne-am dublat activitatea," spune directorul bancii, Dorel Cotet. El spune ca Eurom detine in prezent o cota de piata de 0,43% din sistemul bancar romanesc, si isi propuna sa atinga o cota de 0,6% pana la finalul anului. Directorul bancii este insa precaut in privinta rezultatelor de la finalul anului. Eurom si-a propus pentru finalul anului un profit brut de 110 miliarde de lei, din care pe primul semestru era prognozat un profit de 28,8 miliarde de lei, nivel care a fost depasit cu 40%. "Nu  vreau sa ma pronunt in privinta posibilitatii de a depasi bugetul," spune directorul bancii.
Sursele atrase de Eurom Bank au urcat cu 38% in termeni nominali pana la 2.754 miliarde de lei (67,8 milioane de euro) iar creditele acordate au atins 1.828 miliarde de lei (45 milioane de euro). Creditele acordate de banca au mers in principal catre intreprindile mici si mijlocii. Banca isi propune insa sa se concentreze incepand din a doua jumatate a anului si pe segmentul de clienti format din persoanele fizice. Eurom intentioneaza sa emita cadruri de debit si de credit in urmatoarele doua luni, dar si oferirea de servicii de tip online banking.
In prima jumatate a anului Eurom a deschis doua sucursale, in Drobeta Turnu Severin si Galati, planurile pentru a doua jumatate a anului incluzand deschiderea de noi unitati in Iasi, Timisoara si Bucuresti.
Eurom Bank are in vizor si piata de capital unde propune sa devina un jucator activ. Desi bancile vor avea in curmand posibilitatea de a intra direct pe piata de capital, Eurom vrea sa infinteze o societate separata de brokeraj bursier. Oficialii bancii spun ca studiaza si posibilitatea de a emite obligatiuni pe piata de capital. Pana in prezent doua banci au emis obligatiuni, BRD si Raiffeisen in timp ce Banca Comerciala Carpatica si-a anuntat intentia de a emite astfel de titluri.
Actiunile Eurom sunt listate la Bursa Electronica RASDAQ incepand din luna aprilie, unde se tranzactioneaza in jurul pretului de 4.500 lei/actiune. La aceasta cotatie, capitalizarea bursiera a bancii este de 45 milioane de euro.
Banca este detinuta in proportie de 89,5% de grupul israelian Kolal, un pachet de 4% este detinut de Blocul National Sindical, iar restul actiunuilor se afla in posesia a cateva mii de mici actionari. Grupul israelian a preluat in 2001 fosta Banca Dacia Felix, si de atunci a investit mai multe milioane de dolari - in majorari de capital, in implementarea unui nou sistem IT dar si in mutarea sediul central de la Cluj-Napoca in Bucuresti.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO