Bănci și Asigurări

Profitul Generali a scazut de aproape patru ori

30.03.2009, 17:30 22

Generali, unul din jucatorii de top zece din piata asigurarilor, a inregistrat anul trecut o scadere de aproape patru ori a profitului, care a coborat la 0,9 mil. lei (0,25 mil. euro), potrivit datelor publicate de companie.

“Reducerea profitului se datoreaza faptului ca am urmarit sa avem, in primul rand, o politica de provizionare mai prudenta. Am preferat sa crestem rezervele tehnice, in detrimentul profitului, in interesul clientilor nostri”, a declarat Pavel Paidar, directorul financiar al Generali.

Compania a incheiat anul trecut cu venituri totale de 643,8 mil. lei (175 mil. euro), in scadere cu 2% fata de 2007. Veniturile din prime brute subscrise au fost de 417,5 mil. lei (113,5 mil. euro), in crestere cu 9% comparativ cu rezultatul din 2007. Aproape 80% din afacerile companiei provin din segmentul de asigurari generale.

Generali are 4.500 de agenti, iar distributia proprie aduce 40% din vanzarile totale. “La inceputul anului trecut am inceput sa infiintam noi puncte de vanzare in orasele mici si mijlocii, pentru a ne creste prezenta locala”, a declarat intr-un raport Marie Kovarova, presedintele directoratului Generali. Kovarova a fost numita la conducerea companiei in septembrie anul trecut, inlocuindu-l pe Tudor Moldovan, care a preluat responsabilitati la nivel regional in cadrul grupului Generali PPF.

Generali si-a revizuit recent valoarea primelor brute subscrise bugetate pentru 2009, aplicand o scadere de 7%, pana la 510,2 mil. lei (127,5 mil. euro, luand in calcul cursul de 4 lei/euro estimat de Comisia Nationala de Prognoza pentru 2009). Atingerea acestui nivel al primelor ar insemna o crestere de 22% comparativ cu 2008.

In prezent, asiguratorul estimeaza un profit net de 24,6 mil. lei (6 mil. euro) pentru 2009, potrivit standardelor internationale de raportare financiara (IFRS), in scadere cu 41% fata de estimarea initiala pentru anul in curs.

Generali avea la sfarsitul anului trecut 450 de angajati, cu aproape 100 mai multi decat in 2007.

“La sfarsitul anului, odata cu inasprirea mediului financiar, managementul companiei a reactionat si, pentru a reduce costurile, am intrat intr-o perioada in care am inghetat angajarile, in conditiile in care estimarile cu privire la piata devin mai putin optimiste, iar incertitudinea cu privire la dezvoltarea principalelor linii de business creste”, a mai spus Kovarova.

Compania va avea o adunare generala a actionarilor in data de 30 aprilie in cadrul careia se vor discuta aprobarea situatiilor financiare din 2008, bugetul pentru 2009 si schimbarea Consiliului de Supraveghere. De asemenea, actionarii vor discuta majorarea capitalului social cu 18 mil. lei (4,2 mil. euro), pana la valoarea de 138 mil. lei (32 mil. euro), si intrarea in sistemul asigurarilor obligatorii de locuinte, care ar putea intra in vigoare la data de 1 iulie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO