Bănci și Asigurări

Profitul industriei bancare va atinge un miliard de euro

Profitul industriei bancare va atinge un miliard de euro

Click pentru imaginea marita

11.03.2008, 20:23 13

Bancile au inceput anul in tromba si au facut un profit net de 87 mil. euro in ianuarie, in crestere cu circa 28% fata de castigul din decembrie, desi au deschis inca 101 agentii.
Prima luna din 2008 creeaza astfel premisele ca profitul bancilor sa treaca anul acesta pragul de un miliard de euro, sustinut de cresterea veniturilor din comisioane, dar si de mentinerea unor marje de dobanda consistente.
Castigul industriei bancare a urcat anul trecut la circa 823 mil. euro, piata inregistrand o medie lunara de aproape 69 mil. euro, potrivit datelor centralizate de BNR.
Motorul cresterii se afla insa la bancile mari, care reusesc sa incaseze sume mai mari de pe urma unui volum sporit de afaceri si sa suporte mai bine costurile cu extinderea si atragerea de noi clienti.
Asa se face ca primele doua banci de pe piata, BCR si BRD, au cumulat un profit net de peste 600 mil. euro, adica peste 70% din profitul realizat de intreg sistemul. In schimb, unele banci mijlocii sau mici au incheiat 2007 cu profituri minime sau chiar cu pierdere.
In ciuda tendintei de comprimare din ultimii doi ani, marjele de dobanda s-au mentinut deasupra pragului de 5 puncte procentuale la lei, respectiv de 4 puncte la euro, si alaturi de cresterea rapida a veniturilor din comisioane, continua sa sustina majorarea profiturilor realizate de banci.
In contextul tendintei de majorare a dobanzilor, unele banci au scumpit intai creditele si abia apoi au ridicat si dobanzile la depozite, preocupate de conservarea marjei.
Cele mai mari doua grupuri bancare de pe piata si-au marit in 2007 veniturile nete din comisioane cu peste 50%, respectiv cu 53% in cazul BRD, pana la 296 mil. euro si cu 51,4% la BCR, pana la 256 mil. euro. De asemenea, marja neta de dobanda a urcat la BRD cu 29%, aducand 356 mil. euro, in timp ce la BCR veniturile nete din dobanzi au urcat cu 16,4%, pana la 587 mil. euro.
Mai ales din 2007, bancile au inceput sa taxeze din ce in ce mai consistent serviciile oferite, incepand cu administrarea unui cont curent. Mai mult, a fost extinsa practica aplicarii de comisioane lunare la credite pentru compensarea unor dobanzi nominale mai scazute.
Numeroase banci gasesc astfel resurse pentru a-si majora veniturile mai repede decat cheltuielile, insa situatia este diferita in cazul mai multor institutii de credit care inca au de facut investitii substantiale pentru extindere si pentru a castiga cota de piata de la concurenti. O mare provocare devin in acest context calitatea si disponibilitatea fortei de munca specializate, fiind nevoie si de investitii mari in training, pe langa costurile salariale.
Prima luna din ianuarie a adus pe piata bancara 101 de noi unitati, totalul ajungand la 5.582, in crestere cu 1.181 fata de nivelul din 2006.
In acelasi timp, numarul angajatilor a crescut cu doar 177, pana la 65.832, indicand faptul ca bancile mari inca dispun de resurse umane care prin modernizarea si centralizarea functiilor pot fi mutate din back-office in zona de lucru direct cu clientela.
Profitul net pe angajat la nivelul industriei s-a ameliorat fata de lunile precedente din 2007, ajungand la 5.000 de lei (circa 1.388 de euro).
De asemenea, profitul net mediu pe banca a fost de circa 2,2 mil. euro, fata de o medie lunara de 1,7 mil. euro la nivelul anului trecut.
Cresterea solida a profitului obtinut de sistemul bancar in 2007 a contribuit la imbunatatirea rentabilitatii capitalului (ROE) cu 0,2 puncte procentuale fata de nivelul din 2006, pana la 10,4%. Pe de alta parte, rentabilitatea activelor (ROA) s-a diminuat cu 0,2 puncte procentuale, ajungand la 1,1%.

Ianuarie, in forta
Profit net: 85 mil. euro
Unitati noi: 101; total unitati: 5.582
Angajati noi: 177; total angajati: 65.832
Profit net pe salariat: 1.388 de euro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO