Bănci și Asigurări

Profitul Libra a crescut la 2,2 mil. € în primele şase luni

Autor: Ciprian Botea

20.07.2011, 00:02 332

Libra Bank, o bancă de talie redusă controlată de fondulamerican de investiţii NCH şi concentrată pe nişa profesiilorliberale, a încheiat primul semestru cu un profit de 9,1 mil. lei(2,2 mil. euro), în creştere de la 250.000 de lei în aceeaşipe­rioa­dă din 2010.

Rezultatele sunt după standardele internaţionale dera­por­tare financiară (IFRS). Banca a obţinut şi anul trecut unpro­fit, conform IFRS, de circa 10 mil. lei (2,4 mil. euro).

"Dimensiunea băncii ne-a ajutat să avem viteză de reacţie laprimele semne ale crizei. Nu am creditat excesiv în valută şi niciîn zonele riscante şi am evaluat prudent garanţiile", a de­claratEmil Bituleanu, preşe­dintele băncii.

Libra a înregistrat însă o pier­dere de circa 8,5 mil. lei (2mil. euro) anul trecut după stan­­dardele româneşti decon­ta­­bi­li­tate (RAS), care prevăd un tratament mai dur în cazulpro­­vi­zioanelor pentru credite neperformante.

Oficialii băncii spun că ritmul de formare a creditelorne­­per­formante a încetinit sem­ni­ficativ în prima jumătate aaces­tui an, veniturile din re­cuperări de provizioane acoperindprac­tic cheltuielile cu provizioanele noi. Ei nu au precizat însăce sumă au pus deoparte în perioada ianuarie-iunie pentruaco­­perirea pierderilor din credite neperformante.

Strategia Libra pentru perioada următoare vizează dez­vol­tareacanalelor alternative de distribuţie, dar oficialii băncii afirmăcă nu va fi neglijată nici reţeaua teritorială. "Chiar dacă nusuntem adepţii unei reţele teritoriale foarte extinse, sun­temîncrezători în revenirea economică graduală şi de aceea amconsiderat că trebuie să ne extindem şi pe orizontală, în zo­nenecesare businessului nostru", a precizat Bituleanu.

Banca operează în prezent o reţea de 25 de unităţi după ce înprimele şase luni a deschis două sucursale la Cluj şiBu­cu­reşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO