Bănci și Asigurări

Profitul net in sistemul bancar a urcat la 647 mil. euro anul trecut

06.02.2007, 17:19 18

Bancile care activeaza pe piata locala au realizat anul trecut un profit net de 2,28 miliarde lei (echivalentul a 647 milioane euro), in crestere cu 10,6%, in lei, fata de rezultatul realizat in 2005. Exprimat in euro, profitul bancilor a inregistrat o crestere cu 14% anul trecut. Acesta a fost astfel al saptelea an consecutiv in care sistemul bancar a inregistrat castiguri nete, dupa seria de falimente de la sfarsitul anilor '90.
In anul 2005, bancile comerciale au obtinut un profit net total de 2,06 miliarde lei, respectiv 568 de milioane de euro.
Aproape 65% din profitul de anul trecut a fost realizat de primele doua institutii de credit din sistem, respectiv Banca Comerciala Romana si BRD - Groupe Societe Generale.
Exprimat in lei, profitul net din sistemul bancar a crescut usor mai repede anul trecut, comparativ cu 2005. Aceasta chiar in conditiile in care marjele de intermediere au scazut sensibil, iar bancile au facut investitii masive in extinderea teritoriala. Imbunatatirea prezentei in teritoriu a insemnat insa mai mult business, iar bancherii au reusit astfel sa contrabalanseze scaderea marjelor cu incasari mai mari din comisioanele percepute.
Investitiile masive, directionate in special in extinderea retelelor, au facut insa ca profitul bancilor sa creasca mult mai incet decat activele, care au urcat in 2006 cu 41%.
Creditul de consum a reprezentat si in 2006 motorul de crestere, cu un avans de 94,6% si un sold la finele anului de 31,2 miliarde lei. Imprumuturile imobiliare au totalizat 7,9 miliarde lei, in crestere cu 52% fata de 2005.
In 2006, bancile locale au deschise peste 1.000 de sucursale si agentii, numarul total al acestora ajungand la 4.346 de unitati.
Si pentru anul 2007 planurile de expansiune anuntate de multi jucatori sunt ambitioase. Potrivit unui studiu realizat de ZF la inceputul anului, in 2007 este programata deschiderea a inca aproape 900 de unitati.
Pe de alta parte, bancherii apreciaza ca profitabilitatea a fost afectata anul trecut si de costurile de reglementare importante impuse de BNR.
Principala nemultumire este legata de nivelul foarte inalt al rezervelor minime obligatorii, care se situeaza la 40% pentru sursele atrase in valuta, respectiv la 20% pentru resursele in lei. De altfel, trei banci din sistem au demarat anul trecut un studiu pentru identificarea costurilor de reglementare suportate de institutiile financiare, urmand sa vina si cu propuneri pentru reducerea acestora. Rezultatele studiului nu au fost inca publicate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO