Bănci și Asigurări

Profitul scade la 2 mil. euro la Banca Romaneasca in T1

Profitul scade la 2 mil. euro la Banca Romaneasca in T1
18.05.2009, 18:22 25

Desi a realizat un profit net mai mic, banca a reusit sa isi majoreze consistent venitul net bancar, care a urcat cu 39%, in lei, pana la 115 milioane de lei (aproape 27 de milioane de euro). Rezultatele sunt calculate conform standardelor internationale de raportare financiara.

Scaderea profitului net a avut loc in contextul in care banca a constituit in primul trimestru provizioane de aproximativ 8 milioane de euro. Astfel, la finalul lunii martie banca ajunsese sa aiba provizioane pentru riscul de credit de 35 de milioane de euro. La nivelul intregului sistem, provizioanele depaseau inca din februarie echivalentul a 2,4 miliarde de euro, in crestere de la 1,9 miliarde de euro in decembrie trecut.
Creditele neperformante (cu intarzieri la plata mai mari de 90 de zile) reprezentau in martie 1,7% din portofoliul total de credite al Bancii Romanesti, in crestere de la 1,3%, in decembrie anul trecut. La nivelul sistemului bancar, ponderea creditelor cu intarzieri de peste 90 de zile (clasificate ca "pierdere") a urcat la 6,5% la sfarsitul lui martie, de la 4,4% in decembrie, potrivit datelor BNR.
Portofoliul de credite al Bancii Romanesti a scazut la 1,9 miliarde de euro la sfarsitul lunii martie, fata de 2,2 miliarde de euro la sfarsitul anului trecut. Soldul include acum credite de 480 de milioane de euro acordate pe plan local, dar inregistrate in bilantul sucursalei grupului National Bank of Grece (NBG) de la Londra.
Activele totale ale bancii au inregistrat de asemenea o scadere, cu 1,5%, pana la 9 miliarde de lei (2,1 miliarde de euro) la sfarsitul lui martie.
In timp ce creditele au coborat, Banca Romaneasca a reusit sa majoreze sumele atrase de la clienti. Soldul depozitelor a urcat la 830 de milioane de euro fata de 766 de milioane de euro, la sfarsitul anului trecut. In aceste conditii, raportul credite/depozite a coborat in martie la 229%, fata de 247% cat era la sfarsitul lui 2008. Desi NBG este un jucator de top pe piata elena si are o pozitie importanta in regiune, pe plan local Banca Romaneasca a ramas in esalonul al doilea din punctul de vedere al activelor detinute, osciland intre locurile 10 si 15 in sistem. Banca si-a temperat cresterea activelor in ultimii ani, pe fondul unui apetit de risc mai scazut decat al altor competitori.
Banca Romaneasca a continuat sa isi majoreze personalul in primul trimestru, ajungand la 1.693 de salariati in martie, fata de 1.679, in decembrie anul trecut. Reteaua teritoriala a ajuns la 150 de unitati, dupa cresteri dinamice in ultimii doi ani. 
Grecii au operat anul trecut mai multe majorari de capital consistente la Banca Romaneasca, cea mai recenta, de 50 de milioane de euro, fiind derulata in noiembrie. Astfel, banca a ajuns sa aiba un capital social de 178 de milioane de euro (la cursul actual), conditii in care indicatorul de solvabilitate trece de 15%, fata de un prag minim impus de BNR de 8%.
Grupul NBG detine 89% din capitalul Bancii Romanesti, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) controleaza un pachet de 10,2% din actiuni.
Grecii mai controleaza pe piata locala o companie de leasing, una de servicii de investitii financiare (ETEBA Romania) si una de asigurari (Garanta). Anul trecut grupul a inceput un proiect de rebranding, urmand sa aduca sub numele NBG toate subsidiarele din regiune.
Pe plan local, pana acum doar societatea de leasing a preluat numele NBG Leasing, renuntand astfel la vechiul brand - Eurial.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO