Bănci și Asigurări

Provizioanele au redus profitul UniCredit la 36 de milioane de euro

Răsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank: Estimăm că redresarea economică nu va începe mai devreme de 2011
04.08.2010, 23:55 73

UniCredit Ţiriac, una din primele zece bănci de pe piaţă, aînregistrat un profit net de 148 de milioane de lei (36 mil. euro)în primele şase luni, în scădere cu peste 18% faţă de aceeaşiperioadă a anului trecut, pe fondul creşterii costurilor cuprovizioanele pentru credite neperformante.

În euro, scăderea este de aproape 7 milioane de euro (16%).

Rezultatul este conform standardelor internaţionale de raportare(IFRS).

Potrivit standardelor locale de contabilitate (RAS), profitulnet în primele şase luni a fost de 31 de milioane de lei (7,5 mil.euro) - de aproape cinci ori mai mic decât profitul după IFRS - dincauza regulilor mai stricte de constituire a provizioanelor.UniCredit este printre puţinele bănci care îşi publică profitul înambele variante.

Comparativ cu perioada ianuarie-martie, în trimestrul al doileabanca a obţinut însă un profit net mai mare cu 31%, până la 84 demilioane de lei. Faţă de trimestrul II din 2009, când UniCredit aînregistrat un profit net de numai 50 de milioane de lei, creştereaa fost de 68%.

"Primele şase luni ale acestui an au reconfirmat tendinţaînregistrată în primul trimestru, în condiţiile în care cererea pepiaţă a rămas redusă, iar costul riscului a continuat să crească.În urma aplicării măsurilor de consolidare bugetară, estimăm căredresarea economică nu va începe mai devreme de 2011", a comentatRăsvan Radu, CEO al UniCredit Ţiriac Bank. El notează că situaţiafinanciară a băncii a rămas solidă.

Banca a avut în primul semestru venituri operaţionale de 657 demilioane de lei (158 mil. euro), consemnând o creştere cu 10%comparativ cu intervalul ianuarie-iunie 2010, în timp ce costurileoperaţionale au rămas constante. Astfel, profitul operaţional netal UniCredit Ţiriac a urcat în primul semestru cu 18% comparativ cuprimele şase luni ale anului trecut, adică până la aproape 373 mil.lei.

Rezultă o acoperire de 1,9 ori a provizioanelor nete pentrucredite, care au însumat 196 mil. lei (circa 45 mil. euro). În urmăcu un an gradul de acoperire era de 3,2 ori.

UniCredit avea la sfârşitul lunii iunie active de 20,5 miliardede lei (4,7 miliarde de euro), nivel similar cu cel înregistrat îndecembrie anul trecut. Faţă de iunie 2009, activele sunt însă cu 5%mai mari. Rentabilitatea activelor (ROA) s-a plasat în primulsemestru la 1,5%, faţă de 1,9% în perioada similară a anuluitrecut.

Soldul creditelor acordate s-a ridicat la 13,5 miliarde de lei(3,07 mld. euro), înregistrând o creştere de 11% în primele şaseluni. Depozitele atrase de la clienţi au scăzut însă cu 10%, pânăla 9,4 miliarde de lei (2,15 mld. euro). Raportul credite/depozites-a deteriorat astfel de la 113% în decembrie la 143,6% lasfârşitul primului semestru.

Riscul de credit a continuat să urce şi în al doilea trimestrual anului, creditele cu întârzieri mai mari de 90 de zile la plataratelor ajungând la 10,9% din sold, faţă de 7,4% la sfârşitul luimartie. Întârzierile mai mari de 90 de zile sunt trecute, potrivitnormelor BNR, în categoria pierdere şi sunt provizionateintegral.

ÎnRAS, acoperirea cu provizioane a portofoliului de credite a crescutde la 8,1% în martie la 9,8% în iunie, în timp ce potrivit IFRSacoperirea cu provizioane a urcat de la 5,4% la sfârşitul primelortrei luni la 6,4% la sfârşitul trimestrului doi.

UniCredit Leasing - compania specializată afiliată băncii - acontinuat să înregistreze pierderi, astfel că la nivel de grupprofitul net consolidat, incluzând şi divizia de credite de consumUniCredit Consumer Financing, s-a situat în primele şase luni la137 de milioane de lei (33 mil. euro), fiind cu 7,4% mai mic decâtcel al băncii. Activele totale ale grupului au însumat 23,5miliarde de lei (5,4 miliarde de euro).

În iunie, banca avea o rată a solvabilităţii în RAS de 12,3%, înscădere de la 12,8% în martie, dar peste nivelul minim de 10% cerutde BNR. UniCredit Ţiriac Bank opera la sfârşitul primelor şase lunio reţea de 234 de sucursale, în scădere de la 241 de unităţi îndecembrie şi 238 la sfârşitul primului trimestru.

Reprezentaţii băncii susţin că grupul italian şi-a menţinut înultimul an expunerea totală pe România peste plafonul agreat cuinstituţiile financiare internaţionale în cadrul Iniţiativei de laViena. La sfârşitul lunii martie, grupul avea o expunere pe titluride stat româneşti de peste un miliard de euro.

Acţionarul principal al UniCredit Ţiriac Bank este UniCreditBank Austria (controlată de grupul italian UniCredit), cu 50,55%,alături de omul de afaceri Ion Ţiriac, cu 45,05%.

În ultimele luni, italienii au susţinut că fac eforturi pentrucreşterea creditării ca parte a strategiei pe termen mediu deîntărire a poziţiei pe piaţa locală prin creştere organică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO