Bănci și Asigurări

Provizioanele mai mici au lăsat loc de un profit de 31 mil. euro la Banca Transilvania

Provizioanele mai mici au lăsat loc de un profit de 31 mil. euro la Banca Transilvania

Autor: Ciprian Botea

02.02.2012, 00:06 573

Banca Transilvania, a treia bancă locală după activele deţinute, a raportat anul trecut un profit net de 132 mil. lei (31 mil. euro), în creştere cu 35% faţă de 2010, datorită scăderii cheltuielilor cu provizioanele aferente creditelor neperformante şi veniturilor mai mari din dobânzi şi comisioane.

Cheltuielile cu provizioanele s-au redus cu 17% faţă de anul anterior, până la 532 mil. lei (125 mil. euro), în condiţiile în care ponderea creditelor neperformante a urcat la 8,62% din portofoliul total. Cifrele sunt conforme cu standardele româneşti de contabilitate (RAS), care pre­văd un tratament mai dur al provizioanelor.

Veniturile din dobânzi au depăşit pragul de 1 miliard de lei (236 mil. euro), fiind cu 23 mil. lei mai mari decât în anul precedent. Câştigul net din comisioane a crescut la rândul său cu 3%, până la 369 mil. lei (87 mil. euro).

"Am depăşit prevederile bugetare pe care ni le-am asumat, ceea ce confirmă că activitatea băncii este pe un trend pozitiv. Rezultatele au fost previzibile mai ales că perioada iulie-septembrie 2011 a fost cel mai bun trimestru al băncii din ultimii trei ani", a declarat Horia Cior­cilă, preşedintele consiliului de administra­ţie şi unul dintre acţionarii principali ai băncii.

Banca îşi bugetase un profit brut de 180 mil. lei la începutul anului trecut şi a obţinut un rezultat brut de aproape 186 mil. lei (44 mil. euro).

Chiar dacă Transilvania este una din puţinele bănci locale care au obţinut profit în perioada de criză şi şi-a atins obiectivele de anul trecut, Robert Rekkers, olandezul care conducea banca de nouă ani,

şi-a dat demisia pe ne­aş­tep­tate la în­ceputul acestui an din cauza unor neînţelegeri cu acţionarii, surse din piaţă afirmând că aceştia nu mai doreau să-i reînnoiască mandatul care expira în luna aprilie.

Veniturile operaţionale ale BT s-au menţinut la 1,48 mld. lei anul trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 8%, până la 766 mil. lei (180 mil. euro). Raportul cost/venit s-a deteriorat astfel până la nivelul de 51,6%.

Activele BT ajungeau la 25,7 mld. lei (circa 6,1 mld. euro) la sfârşitul lui decembrie, în creş­tere cu 19% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010. Banca a continuat să crească creditarea pe parcursul anului trecut, volumul total al finanţărilor ajungând la de 15,3 mld. lei (3,6 mld. euro). Creditele pentru firme repre­zin­tă aproape două treimi din portofoliul băncii. Finanţările acordate sunt preponderent în lei în condiţiile în care banca are acţionariat majoritar autohton şi atrage în principal resurse în moneda locală. Resursele în euro sunt asigurate din depozite ale clienţilor sau din linii de finanţare de la instituţiile financiare internaţionale.

Depozitele clienţilor atingeau 20,1 mld. lei (4,7 mld. euro) la sfârşitul anului trecut, marcând o creştere de 17% faţă de luna decembrie 2010. Raportul credite/depozite se află astfel la un nivel confortabil de 76%.

Banca Transilvania avea în decembrie o rată de solvabilitate de 11,87%, peste nivelul minim de 10% cerut de BNR. Banca şi-a majorat anul trecut capitalul cu peste 300 mil. lei, până la 1,77 mld. lei (410 mil. euro) prin încorporarea profitului net şi aport de numerar. Reţeaua teritorială a băncii s-a extins în 2011 cu 20 de unităţi, ajungând la 553 de sucursale şi agenţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO