Bănci și Asigurări

Raiffeisen anunta ca Europa de Est are probleme

25.01.2009, 17:13 40

Walter Rothensteiner, CEO al Raiffeisen Zentralbank (RZB), care controleaza Raiffeisen Bank Romania, considera ca nu este necesar ca guvernul Austriei sa infiinteze o institutie bancara care sa preia activele neperformante din Europa de Est ale unor filiale de banci austriece pentru a proteja bancile-mama.

"Nu sunt convins ca aceasta ar fi o solutie. Vedem ca putem obtine suficient capital de la stat pentru a ne asigura ca stam pe picioare. Aceasta este solutia corecta", a spus Rothensteiner intr-un interviu acordat cotidianului austriac Courier. De asemenea, el respinge scenariul ca statele din Europa de Est sa ajunga sa nationalizeze filiale ale unor banci austriece.
Nu in ultimul rand, seful RZB continua sa sustina ca o fuziune intre banci austriece ar fi dificila din cauza structurii actionariatului si a conditiilor dificile de pe piata.
In ciuda problemelor cu care grupul se confrunta in Europa de Est, Rothensteiner nu-si pune problema renuntarii la Herbert Stepic, CEO al Raiffeisen International, divizia care supervizeaza operatiunile din regiune.
"O eventuala demisie a lui Stepic ne-ar afecta mult."
La randul sau, Stepic spune ca "Europa de Est are probleme", inclusiv din cauza dependentei ridicate de exporturile catre Europa de Vest si de finantarile straine. In acelasi timp, noteaza ca pe masura ce economiile din regiune sunt afectate, scade nivelul veniturilor populatiei, ceea ce conduce la cresterea creditelor neperformante, afectand bancile.
Stepic subliniaza ca bancile austriece sunt cel mai mare creditor din Europa de Est, avand in bilant fiecare al cincilea credit, respectiv echivalentul a doua treimi din produsul intern brut al Austriei (circa 228 mld. euro).
Raiffeisen International are credite in regiune care insumeaza de circa noua ori capitalul. Alaturi de alte noua banci cu expuneri mari in Europa Centrala si de Est, Raiffeisen a solicitat Comisiei Europene si Bancii Centrale Europene masuri de sprijinire a pietelor din regiune.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO