Bănci și Asigurări

Raiffeisen: indatorare de pana la 70% si avans zero

24.10.2007, 19:23 27

Raiffeisen Bank a primit avizul BNR privind norma de creditare a populatiei si ofera posibilitatea indatorarii pana la 70% din veniturile nete, in functie de ratingul clientilor, a declarat ieri vicepresedintele de retail al bancii, Razvan Munteanu.
"Avansul poate cobori pana la zero, in functie de tipul de produs si de categoria de rating in care se incadreaza clientul. De exemplu, nu se solicita avans pentru creditele de consum si creditele personale nenominalizate, garantate sau nu cu ipoteca. Pentru creditele garantate, cum sunt cele auto si imobiliare, avansul poate fi zero pentru categoriile de clienti cu rating foarte bun", a explicat Munteanu.
Categoria de rating reprezinta criteriul principal si in stabilirea avansului pe care un client il va plati la con-tractarea unui credit imobiliar.
In acelasi timp, banca va stabili nivelul de venituri nete diferentiat pentru mediul urban si mediul rural. Pentru o familie de trei persoane din mediul urban se iau in calcul cheltuieli minime lunare de 725 lei.
Pana in prezent, BNR a validat normele pentru alte 11 banci, in afara de Raiffeisen, respectiv Alpha Bank, BRD-Groupe Societe Generale, Volksbank, BCR, Banca Transilvania, ATE Bank Romania, CEC, Bank Leumi Romania, Credit Europe Bank, Romanian International Bank si Egnatia Bank.
Raiffeisen Bank Romania avea, la jumatatea acestui an, active totale de 4,93 miliarde de euro, in crestere cu 6,4% fata de finele anului trecut, iar in primul semestru a obtinut un profit net de 47,2 milioane de euro, de 2,7 ori mai mare decat rezultatul raportat la 30 iunie 2006. La aceeasi data, portofoliul de credite acordate clientilor depasea 2,1 miliarde de euro, in urcare cu 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO