Bănci și Asigurări

Raiffeisen Leasing: Firmele cer acum finanţare de active productive, nu de maşini noi

Autor: Alexandra Chelu, Mediafax

11.04.2011, 23:51 75

Companiile din România şi-au schimbat comportamentul ca urmare acrizei financiare, solicitând firmelor de leasing finanţări înspecial pentru active care influenţează activitatea desfăşu­rată,în detrimentul achiziţiei de autoturisme pentru uz personal,potrivit Raiffeisen Leasing.

"Dacă până în 2009 interesul era în egală măsură pentrufinanţarea unei maşini de uz personal şi poate pentru încădouă-trei camioane cu care să facă afacerea, acum tendinţa este desoluţionare a nevoilor de finanţare exclusiv pentru active careinfluenţează activitatea companiei", a declarat Felix Daniliuc,şeful Raiffeisen Leasing. El a ară­tat că se observă din ce în cemai multe planuri de afaceri realiste, ceea ce reprezintă unelement de confort.

"Preponderent solicitările sau interacţiunile pe care le avem cuclienţii indică nevoi de finanţare în zona echipamentelor şi afacilităţilor de susţinere a activităţii în infrastructură,echipamente medicale şi agricultură. Acestea sunt şi zone pe carene propunem să le finanţăm în acest an", a spus Daniliuc.

El a menţionat că Raiffeisen Leasing vrea să finanţezecompaniile şi IMM-urile şi nu are ca obiectiv creditareapersoanelor fizice.

"La momentul de faţă persoanele fizice au un grad de îndatoraredestul de însemnat, ca atare cred că potenţialul este limitat. Dacăavem o solicitare, vom da curs acesteia, dar acest segment nureprezintă o ţintă din partea noas­tră", a spus Daniliuc. Elestimează că valoarea pieţei de leasing va creşte la 1,3 mld. euroîn acest an, de la 1,12 mld. euro la finele lui 2010.

"Evoluţia pieţei de leasing va depinde de doi factori, respectivdacă se confirmă estimarea privind o creştere economică de 1,5%,atunci vom vedea un avans de 13-15% al pieţei de leasing şi un aldoilea element îl reprezintă faptul că majoritatea companiilor deleasing conştientizează contracţia portofoliului şi îşi manifestădorinţa de a completa cât mai curând posibil, cât mai rapid, şiprobabil vor exista anumite ini­­ţiative care să accelerezereconstrucţia portofoliului", a spus Daniliuc.

El a atras atenţia că există totuşi firme de leasing care începdin nou să se axeze doar pe volumele activităţii şi acest lucru arputea determina apariţia unei noi crize în sectorul de profil.

Compania a încheiat 2010 con­tracte noi de 53 de milioane deeuro, dintre care 22 de milioane de euro pentru echipamente (42%),25 de milioane deeuro pentru vehicule (47%) şi 6,1 milioane de europentru imobile (11%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO