Bănci și Asigurări

Raiffeisen Locuinte inghite rivalul HVB Locuinte

Raiffeisen Locuinte inghite rivalul HVB Locuinte

Van Groningen, seful Raiffeisen, revendica pe mai departe pozitia de lider pe piata de economisire-creditare pentru locuinte, desi a intrat in joc si BCR

17.07.2008, 17:37 27

Pana in toamna sunt asteptate avizele necesare de la Banca Nationala si Consiliul Concurentei. Surse bancare afirma ca valoarea tranzactiei nu depaseste cateva milioane de euro.
Negocierile privind preluarea HVB Locuinte durau de la inceputul anului. In urma cu circa o luna, banca a ramas fara presedinte, Petre Tulin mutandu-se la concurenta, la BCR Banca pentru Locuinte, care tocmai se pregatea pentru lansarea oficiala a operatiunilor.
In acelasi timp, pe piata au circulat informatii privind posibilitatea ca Ionut Costea, presedintele RBL, sa plece la Emporiki Bank, in contextul in care banca greceasca membra a grupului francez Credit Agricole incearca sa consolideze echipa de manegement local pentru aplicarea unei strategii de crestere mai rapida.
Atat RBL, cat si HVB Locuinte au cate trei actionari: Raiffeisen Bank, Raiffeisen Bausparkasse si Bausparkasse Schw?bisch Hall, cu cate 33,3%, respectiv Vereinsbank Victoria Bauspar (55%), Bank Austria Creditanstalt (35%) si UniCredit Tiriac Bank (10%). Tranzactia a fost justificata prin decizia bancii germane Vereinsbank Victoria Bauspar (VVB) de a renunta la operatiunile din regiune.
"Vanzarea HVB BpL reprezinta o decizie strategica a VVB de a se concentra pe piata germana, acesta fiind pasul logic dupa vanzarea unei banci similare in Republica Ceha la inceputul acestui an", a declarat Ludwig Roth, membru al Directoratului la VVB si HVB BpL.
Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania, spune ca prin preluarea HVB Locuinte va rezulta un lider si mai puternic al pietei de economisire-creditare pentru domeniul locativ.
"Am fost primii pe aceasta piata si este o oportunitate pentru noi de a confirma angajamentul pe termen lung fata de conceptul de economisire-creditare in Romania."
Conceptul a patruns foarte greu pe piata, lansarea lui survenind intr-o perioada de crestere exploziva a creditului de retail clasic, alimentata de asteptari de majorare rapida a veniturilor. In aceste conditii, ideea economisirii prealabile timp de cel putin 18 luni inainte de a putea obtine un imprumut reprezentand doar aproximativ dublul sumei economisite, nu a aparut ca foarte tentanta in ciuda sprijinului acordat de stat pentru economisire. In plus, a devenit evident ca astfel de finantari nu pot fi folosite decat pentru renovari, modernizari sau extinderi de locuinte, avand in vedere sumele relativ mici care pot fi accesate in comparatie cu banii necesari cumpararii unei locuinte.
In urma fuziunii dintre Raiffeisen Locuinte si HVB Locuinte, pe nisa de piata a sistemelor de economisire-creditare pentru locuinte vor ramane doi jucatori - Raiffeisen si BCR, care si-a lansat in urma cu o saptamana propria subsidiara de specialitate, pe baza experientei Erste Bank, actionarul majoritar.
HVB Locuinte a avut o evolutie foarte modesta inca de la intrarea pe piata in 2005, nereusind sa se apropie cu vanzarile de cele ale Raiffeisen, care avea un avans de un an de operatiuni.
Consolidarea de pe aceasta piata constituie prima tranzactie de pe piata bancara din acest an. In lunile urmatoare s-ar mai putea concretiza discutiile privind preluarea Libra Bank de catre grupul spaniol LaCaixa.
RBL a fost fondata in 2004, HVB Locuinte fiind lansata in septembrie 2005. In prezent, administreaza contracte de economisire-creditare pentru aproximativ 160.000 de clienti cu o valoare contractuala totala de circa 600 de milioane de euro. Economiile totale ale clientilor RBL depasesc 70 de milioane de euro, in crestere cu 20% comparativ cu finalul anului 2006.
In 2006, HVB Locuinte avea circa 11.000 de clienti cu contracte de aproape 66 mil. euro. Pentru 2007, banca a indicat doar o crestere a numarului de contracte cu 46%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO