Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Nu vom cere avans pentru tranzactiile mari

08.05.2007, 19:11 19

Raiffeisen Bank, al treilea mare jucator din sistem, doreste sa elimine prin normele proprii de creditare obligativitatea aportului clientului in cazul tranzactiilor imobiliare de mare valoare. De asemenea, clientii care au un istoric bogat cu banca ar putea sa aiba acces la finantari imobiliare fara sa mai aduca avans.
Raiffeisen a trimis spre avizare norme proprii de creditare pentru persoanele fizice la jumatatea lunii trecute, insa nu a primit inca un raspuns de la BNR.
"Nu avem expectatii privind evolutia generala a indicatorilor precum gradul de indatorare sau nivelul avansului, ci dorim o abordare specializata", a aratat Razvan Munteanu, vicepresedintele bancii, responsabil cu coordonarea afacerilor pe zona de retail. In forma in care au fost inaintate la BNR, normele Raiffeisen ar facilita accesul la credite pentru anumite categorii de clienti, in timp ce pentru altii ar fi mai restrictive, a aratat Munteanu. Si alte banci, printre care Alpha Bank, Volksbank sau Banca Transilvania, au anuntat ca au in vedere eliminarea obligativitatii avansului pentru anumite categorii de clienti, precum si cresterea gradului de indatorare. Pana acum niciun jucator nu a primit insa avizul de la banca centrala pentru a putea incepe creditarea dupa norme proprii.
BNR a publicat la inceputul lunii martie un nou regulament privind creditarea persoanelor fizice, prin care au fost eliminate vechile reglementari privind gradul maxim de indatorare si necesitatea avansului pentru finantarile imobiliare. Un numar relativ redus de banci au depus insa norme la BNR, iar autoritatea monetara a intarziat cu raspunsul, in conditiile in care in multe cazuri a cerut informatii suplimentare sau chiar refacerea documentatiei, pentru a se asigura ca relaxarea conditiilor nu va periclita calitatea portofoliilor de credite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO