Bănci și Asigurări

Raiffeisen pregateste o societate de credit ipotecar

10.03.2005, 00:00 40

Raiffeisen Bank va participa in acest an la crearea unei societati de credit ipotecar, valoarea investitiei bancii urmand sa se situeze la cateva milioane de euro, afirma surse din piata. Contactati de Ziarul Financiar, reprezentantii Raiffeisen Bank nu au dorit sa comenteze aceste informatii.


In actionariatul viitoarei societati de credit ipotecar ar urma sa intre si compania de constructii si dezvoltare imobiliara Impact Bucuresti, alaturi de cativa investitori straini cu care se poarta in prezent negocieri, afirma sursele citate.


Impact ofera in prezent clientilor finantare pentru achizitia vilelor pe care le construieste, dar vrea sa externalizeze aceasta activitate pentru a se concentra asupra activitatilor de dezvoltare imobiliara. Actionarii Impact au aprobat deja participarea societatii la constituirea unei astfel de societati. De altfel noua societate ar putea prelua dupa infiintare de la Impact o parte din ipotecile si creditele pe care Impact le detine.


Raiffeisen Bank are in oferta de produse destinate persoanelor fizice credite pentru constructia si achizitionarea de locuinte. Raiffeisen Bank a participat anul trecut la constituirea unei alte societati specializate in creditarea pentru achizitii imobiliare: Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). Raiffeisen Bank Romania si Schwaebisch Hall-Germania detin fiecare cate 33,324% din actiuni, iar Raiffeisen Bausparkasse Austria are o participatie de 33,35%.


RBL ofera produse de economisire si creditare in sistem colectiv, care presupune acceptarea de depozite de la clienti si acordarea, ulterioara, de imprumuturi cu dobanda fixa pentru activitati in domeniul locativ.


Capitalul social al viitoarei societati de credit ipotecar se va situa la aproximativ 5 milioane de euro, aceasta urmand sa se finanteze ulterior de pe piata de capital prin emisiune de obligatiuni.


Legislatia creditului ipotecar, care include reglementari privind societatile de credit ipotecar si emisiunea de catre acestea de obligatiuni garantate cu ipotecile detinute este in prezent in curs de modificare. Ministerul de Finante si Banca Nationala a elaborat deja patru proiecte de lege in aceasta privinta, acestea fiind trimise la celelalte ministere pentru avizare, inainte de a intra in discutia Guvernului. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO