Bănci și Asigurări

Raiffeisen: Regiunea nu mai e ce a fost odata, dar jucatorii raman dedicati

Raiffeisen: Regiunea nu mai e ce a fost odata, dar jucatorii raman dedicati
25.06.2009, 00:00 19

"La nivelul regiunii, vedem eforturi individuale ale jucatorilor de a gasi strategiile potrivite pentru a contracara deteriorarea rapida a calitatii activelor si a cresterii costurilor de finantare. Totusi, marile grupuri din Europa Centrala si de Est raman dedicate regiunii, inclusiv in pietele mai riscante, cum sunt Ucraina, Ungaria, Romania si Rusia", noteaza analistii Raiffeisen Bank in raportul anual privind sistemele bancare din regiune.

Colapsul gigantului american Lehman Brothers din toamna trecuta a avut un impact puternic asupra economiilor emergente din regiunea Europei Centrale si de Est, care s-au confruntat cu scaderi ale exporturilor si reduceri abrupte ale investitiilor straine.
"Sectoarele bancare din regiune au fost expuse la o restrictionare brusca a lichiditatii si cresterea creditelor neperformante. Bancile au raspuns prin inasprirea conditiilor de creditare si punerea unui accent mai puternic pe atragerea de depozite, ca sursa de refinantare", noteaza analistii Raiffeisen Bank.
Pe plan local, raportul dintre credite si depozite a fost unul dintre cele mai ridicate din regiune, la 130% in 2008, fata de o medie de 83% la nivel regional. Dezechilibrul s-a produs dupa ce in anii precedenti bancile - sustinute de actionarii lor straini - au dus o lupta agresiva pentru acapararea de cota de piata, astfel ca atat costul, cat si criteriile de creditare fusesera mult relaxate. Cand situatia lichiditatii pe plan mondial s-a inversat anul trecut, bancile locale au fost nevoite sa caute surse de finantare pe plan local, intrucat actionarii nu mai erau dispusi sa le pompeze fonduri. Astfel, dobanzile la depozite au explodat, urcand in iarna chiar si peste 20% pe an la lei sau 8% pe an la euro.
Costurile mari asumate de banci pentru atragerea de fonduri, alaturi de majorarea abrupta a cheltuielilor cu provizioanele, s-au vazut la inceputul lui 2009, la nivelul sistemului inregistrandu-se o pierdere neta de 50 de milioane de euro (in primul trimestru, conform standardelor locale de contabilitate).
Analistii Raiffeisen noteaza ca, pana in 2008, bancile centrale din regiune se concentrasera pe intarirea politicii monetare si introdusesera chiar restrictii suplimentare, pentru a tempera cresterea rapida a creditarii.
"Criza economica si financiara globala a schimbat complet mediul in care bancile opereaza, si a facut-o foarte abrupt si rapid. Finantarea externa a devenit scumpa si greu de atras dupa ce primele de risc au explodat in urma prabusirii Lehman Brothers. De aceea, bancile centrale din regiune au inceput sa relaxeze alert politicile monetare si sa renunte la restrictiile impuse, pentru a imbunatati lichiditatea bancilor", se arata in raport.
BNR a redus de la inceputul anului si pana acum dobanda cheie cu trei sferturi de punct procentual, coborand-o la 9,5% pe an, a coborat de la 40% la 0% cerintele de constituire de rezerve minime pentru fondurile atrase de banci in valuta pe perioade mai mari de doi ani si a inceput sa relaxeze si politica de provizionare. Bancherii locali cer relaxari mai rapide, atat in ceea ce priveste dobanda cheie la leu, cat si rezervele minime.
Creditarea franeaza brusc
Creditul pentru companii a inregistrat evolutii diferite in regiune in 2008, noteaza analistii Raiffeisen. Astfel, in Europa Centrala si de Sud-Est au aparut incetiniri puternice, pe fondul inaspririi conditiilor de finantare, dar si al lipsei proiectelor de investitii. In schimb, in Federatia Rusa, creditarea companiilor a accelerat, in conditiile in care bancile de stat au pompat mai multi bani in acest sector.
Cresterea robusta a creditului pentru populatie din anii trecuti a incetinit pana aproape de zero in statele din centrul si estul Europei, unde deprecierea monedelor din ultima parte a anului 2008 a avut un impact puternic.
Singurele exceptii au fost Slovacia - unde exista perspectiva trecerii la euro - si Bulgaria, care are un regim de curs fix.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO