Bănci și Asigurări

Randamentele fondurilor de pensii dupa trei saptamani

Randamentele fondurilor de pensii dupa trei saptamani

Click pentru imaginea marita

11.06.2008, 19:47 19

Fondurile de pensii obligatorii (pilonul II) au inregistrat randamente intre -0,71% si 1,06% in primele trei saptamani de la colectarea primelor contributii, potrivit datelor publicate de cele 14 companii care activeaza pe aceasta piata.
Doua fonduri au reusit sa incheie perioada 20 mai - 6 iunie cu castiguri de peste 1%: BCR, care a avut un randament de 1,06%, si Omniasig, cu un randament de 1,01%. Aceste doua fonduri au impreuna aproape 190.000 de participanti, valoarea cumulata a activului net fiind de 3,93 mil. lei (circa 1,1 mil. euro).
"Nu am beneficiat de derogarea Comisiei de Pensii Private, care ne permite sa investim mai mult in depozite bancare, si am intrat pe piata de capital. Circa 20% din active au fost investite in actiuni si am prins o conjunctura favorabila. Noi am considerat ca este un moment bun sa intram pe piata de capital, insa fiecare administrator are strategia lui", afirma Cristina Nitescu, directorul general al Omniasig Pensii. In perioada 20 mai - 6 iunie, indicele bursier BET, care urmareste evolutia celor mai lichide zece companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, a inregistrat o crestere de circa 1,5%. In acelasi timp, indicele BET-C, care urmareste toate actiunile tranzactionate la BVB, a crescut cu 2%.
Fondurile de pensii au inceput sa faca investitii pe 20 mai, cand au incasat primele contributii de la clienti, in valoare de 88,2 milioane de lei (24,1 milioane de euro). Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a emis recent o derogare care le permite companiilor de pensii sa investeasca mai mult de 20% in depozite bancare pentru o perioada de sase luni.
"Am profitat de derogarea Comisiei si am investit mai multi bani in depozite bancare", afirma Radu Vasilescu, directorul general al ING Fond de Pensii, cel mai mare jucator din aceasta piata. In primele trei saptamani de la incasarea contributiilor, fondul de pensii adminsitrat de ING a obtinut un randament de 0,48%. Totusi, aceste rezultate nu sunt relevante, din cauza perioadei foarte scurte de timp, primele randamente cu adevarat importante fiind cele de peste cel putin un an.
Generali, singurul fond de pensii cu profil de risc ridicat, a inregistrat in aceasta perioada un castig de 0,95%, fiind al treilea in topul randamentelor. Pe locul patru se situeaza Aviva, cu un randament de 0,82%, iar pe cinci - BT Aegon, cu 0,5%. Fondul administrat de Allianz-Tiriac, a doua companie de pensii private de pe piata, a inregistrat un castig de 0,26%.
Patru fonduri de pensii au mers pe minus in primele trei saptamani de cand au inceput sa investeasca banii clientilor. Fondul administrat de KD a pierdut 0,71%, cel al BRD - 0,35%, Bancpost - 0,31%, iar Prima Pensie - 0,06%.
Companiile de pensii nu au publicat inca structura de investitii, urmand sa faca acest lucru la sfarsitul lunii iunie sau la inceputul lui iulie, pentru luna precedenta. La fondurile de pensii obligatorii au aderat peste 4,15 milioane de salariati cu varste de pana la 45 de ani. Angajatii care au pana la 35 de ani sunt obligati sa adere la aceste fonduri de pensii, in timp ce salariatii cu varste intre 35 si 45 de ani adera facultativ. Potrivit unot estimari ale CSSPP, fondurile de pensii vor incasa contributii in valoare de 250-300 de milioane de euro pana la sfarsitul anului si de 600-700 de milioane de euro anul viitor.
Contributia la fondurile de pensii obligatorii este de 2% din veniturile brute pana la sfarsitul acestui an, urmand ca in urmatorii opt ani aceasta sa se majoreze cu 0,5 puncte anual, pana la 6%. Angajatorii trebuie sa vireze aceste contributii in fiecare luna catre fondurile private, prin intermediul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. Aceste sume nu vor ajunge la fondurile private in cazul in care angajatorii intarzie sau nu depun declaratiile nominale privind contributiile de asigurari sociale ale salariatilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO