Bănci și Asigurări

Ratele la creditele mari in lei pot sari cu pana la 20%

Ratele la creditele mari in lei pot sari cu pana la 20%

BNR incearca sa tempereze creditul de retail, dupa ce anul trecut a crescut cu peste 80%

06.02.2008, 19:24 18

Cei care au pariat pe leu pentru creditele pe termen lung vor avea de platit rate cu pana la 16% mai mari daca bancile vor reflecta integral in pretul finantarilor majorarile de dobanda operate de BNR, care cumuleaza doua puncte procentuale in ultimele trei luni.
De la inceputul lui noiembrie si pana la inceputul acestei saptamani, BNR a majorat dobanda cheie la leu cu doua puncte procentuale, ducand-o de la 7% la 9% pe an.
Tot luni, Volksbank (o banca de top pe retail) a anuntat o scumpire cu 1,5 puncte procentuale a dobanzii la creditele in lei, care fusesera acordate pana in toamna trecuta, invocand cresterea costurilor de finantare. Pentru un credit de 90.000 de lei, contractat pe o perioada de 20 de ani, rata lunara creste in aceste conditii cu peste 12%, de la 642 la 722 de lei.
Doar o parte dintre banci au reflectat pana acum in dobanzile practicate intarirea politicii monetare, incercand sa evite costurile de imagine pe care le presupune o asemenea miscare. Dar cresterea semnificativa a dobanzii cheie a BNR i-a determinat pe bancheri sa reconsidere pretul finantarilor oferite, astfel ca in perioada urmatoare mai multe banci ar putea sa anunte scumpiri.
Totodata, o parte dintre creditele pe termen lung au dobanzile indexate la indicatorul pietei monetare (ROBOR), care urmareste indeaproape evolutia dobanzii de politica monetara.
Paleta de preturi este foarte larga pentru un asemenea credit, intrucat majoritatea bancilor au preferat in ultimii ani sa lanseze produse similare, dar cu preturi diferite, in functie de apetitul pentru atragerea de clienti. Astfel, dobanzile nominale variaza intre 7% si 13% pe an.
Considerand ca la acelasi credit, de 90.000 de lei contractat pe 20 de ani, dobanda ar creste cu doua puncte procentuale (respectiv reflectarea integrala a variatiei ratei de politica monetara a BNR), de la 7% la 9% pe an, rata ar creste cu 16%. Practic, clientul va plati lunar 809 de lei, fata de 697 de lei, cat avea de platit anterior. Cei care au luat credite de consum de valoare mai mica si pe perioade mai scurte vor fi mai putin afectati de cresterea dobanzilor. Pentru un imprumut de 10.000 de lei, rambursabil in cinci ani, o crestere a dobanzii de la 12% la 14% pe an ar aduce o scumpire a ratei lunare cu numai 4,5% (sau zece lei), pana la 232 de lei. Ramane astfel de vazut ce vor alege bancherii in privinta dobanzilor, avand pe o parte problema ingustarii marjelor de castig, iar pe de alta parte suportarea unor costuri de imagine.
O crestere a ratelor atat de importanta ar putea sa ii puna in dificultate pe cei care au ales sa se imprumute agresiv, profitand de relaxarea conditiilor impuse de banci. Oficialii BNR atentionau inca de anul trecuta ca ritmul rapid de crestere a gradului de indatorare a populatiei ar putea sa puna probleme la rambursare, desi ultimele date disponibile arata inca un nivel confortabil al restantelor.
Vestea rea este ca BNR a pregatit masuri si pentru scumpirea creditelor in valuta, care au fost pana acum vazute ca o alternativa mai ieftina (si deci mai atractiva) la imprumuturile in lei. Banca centrala va prezenta detaliat aceste masuri abia joi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO