Bănci și Asigurări

Rau-platnicii s-au inmultit in Bistrita: 9,4% din credite, restante

Rau-platnicii s-au inmultit in Bistrita: 9,4% din credite, restante
25.05.2010, 23:41 39

Numarul romanilor care nu reusesc sa-si plateasca la timp ratelela credite a crescut de la o luna la alta in ultima perioada,astfel ca in multe judete ponderea restantelor in total imprumuturiau depasit pragul de 6%, in timp ce in Bistrita-Nasaud bate spre10%.

Sumele restante la creditele acordate de banci in judetulBistrita ajungeau la sfarsitul lunii martie la peste 203 milioanede lei (circa 50 de milioane de euro), reprezentand 9,4% dintotalul creditelor acordate. In acelasi timp, in Suceava ponderearestantelor in total imprumuturi s-a apropiat de 8% in martie, fatade o medie de 5,2% la nivelul intregii tari.

Analistii spun ca somajul este unul dintre factorii cheie careau generat deteriorarea mai accentuata a portofoliilor de creditale bancilor in anumite zone. De exemplu, in Bistrita ratasomajului depaseste 8,6%, iar in Suceava ajunge la 8,3% fata de omedie de putin peste 8%. In Arges si Ialomita, judete aflate in topcinci in functie de rata restantelor la credite, somajul ajungepana la 9,4% respectiv 12,2%. Radu Ghetea, presedintele CEC Bank sial Asociatiei Romane a Bancilor, spunea recent ca ponderea mare arestantelor din Bistrita ar putea fi explicata si de "usurinta" cucare managementul local trata cererile de credite. La CEC, Gheteaspunea ca intreaga conducere din Bistrita a fost inlocuita.

In acelasi timp, nivelul veniturilor populatiei si profiluleconomic al zonei respective influenteaza la randul lorcomportamentul de plata al debitorilor. De exemplu, in regiunileNord-Est si Nord-Vest, unde sunt situate judetele Suceava siBistrita-Nasaud, salariul mediu net este mai mic de 1.200 de leifata de o medie de 1.375 de lei la nivel national, arata dateleComisiei Nationale de Prognoza (CNP).

In Bistrita, un alt factor care a determinat ca rata restantelordin zona sa se desprinda de restul tarii a fost dependentaputernica a judetului de cateva ramuri industriale, cum ar fiprelucrarea lemnului sau industria textila. Bancherii din Bistritaspun ca problemele lor s-au accentuat in momentul in care mai multefirme care se ocupau cu prelucrarea lemnului sau activau inindustria textila si care aveau impreuna cateva mii de angajati audat faliment.

Gheorghe Catana, oficial al Institutului Bancar Roman si fostdirector al sucursalei din judet a BCR, afirma recent ca o parteimportanta a populatiei judetului a ajuns anul trecut in somajpentru ca multe firme au dat faliment, astfel ca acum oamenii audificultati cu rambursarea creditelor.

Problemele pe care bancherii le au cu clientii din Bistrita suntrelevate inclusiv de anunturile cu locuinte executate silit siscoase la vanzare de banci. Numai BCR a publicat de la inceputulanului cateva zeci de anunturi cu proprietati scoase la licitatiein Bistrita, inclusiv fabrici sau pensiuni a caror valoare trece deun milion de euro.

Structura creditelor acordate este, de asemenea, un factorimportant al distributiei restantelor pe judete. De exemplu, inIalomita valoarea creditelor in lei - in cea mai mare parte creditenegarantate - este de doua ori mai mare decat cea a creditelor invaluta. Bancile din judet au acordat imprumuturi in lei de 952 demilioane de lei si imprumuturi in valuta de 418 milioane delei.

La polul opus se situeaza judetele Gorj, Satu Mare, Prahova,Constanta si Vaslui, unde restantele se situeaza intre 3,1% si3,9%.

In Bucuresti, rata restantelor ajungea in martie la 4,9%, inconditiile in care aici au fost acordate peste o treime dincreditele inregistrate la nivelul intregii tari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO