Bănci și Asigurări

RBS şi-a redus expunerea locală cu 292 mil. euro

15.08.2010, 23:53 24

Grupul britanic Royal Bank of Scotland (RBS), naţionalizat destatul englez după pierderile masive din 2008, şi-a redus în primulsemestru al anului expunerea pe România cu aproape 15%, în euro,până la 1,7 miliarde de euro, potrivit datelor publicate laLondra.

Scăderile au fost distribuite pe toate liniile de afaceri - dela corporate la retail, administraţii locale şi instituţiifinanciare, iar grosul activelor deţinute pe plan local sunttrecute de britanici la categoria "non-core" (nu sunt esenţialepentru activităţile de bază).

Aproape jumătate din activele purtătoare de risc de credit suntconcentrate în segmentul corporate, soldul acestora înregistrând şicel mai redus declin, cu 2%, până la 832 de milioane de euro, îniunie. Pe zona de retail finanţările au coborât cu 5%, până la 544de milioane de euro. Cea mai amplă scădere s-a înregistrat în zonainstituţiilor financiare (inclusiv bănci centrale), unde expunereaa scăzut la jumătate, adică 262 de milioane de euro.

Britanicii au intrat pe piaţa locală în urma unui dealinternaţional, preluând divizia locală a grupului olandez ABN Amro,care avea tradiţional o poziţie puternică pe zona serviciilorfinanciare pentru corporaţii, în timp ce pe retail încerca să sedezvolte printr-un model alternativ, utilizând o forţă mobilă devânzări.

Banca a trecut printr-un proces de rebranding, numindu-se înprezent RBS Bank România. În primăvara anului trecut britanicii auinclus filiala din România pe o listă cu subsidiare scoase lavânzare, în cadrul unui plan de reorganizare a operaţiunilor dupăturbulenţele din 2008. Câteva luni mai târziu, grupul a renunţatînsă la planurile de vânzare, negăsind un cumpărător care să ofereun preţ acceptabil.

La sfârşitul anului trecut conducerea băncii a fost schimbată,pe postul de preşedinte fiind adus belgianul Johan Gabriels. RBS nua prezentat o nouă strategie pe plan local după suspendareaplanurilor de vânzare, accentul căzând pe conservarea afacerilor.Gabriels a precizat într-un interviu acordat ZF că va menţineabordarea privind prezenţa teritorială discretă (banca are o reţeade puţin peste 30 de unităţi), operaţiunile de retail urmând să fiemigrate spre platformele de comunicare la distanţă, în specialinternet-banking.

Pe primul trimestru al anului RBS România a raportat un profitde 10 milioane de euro (calculat conform standardelor locale decontabilitate), reprezentând aproape o treime din câştigul obţinutîn 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO