Bănci și Asigurări

RBS şi-a redus expunerea locală cu 90 mil. euro în trimestrul întâi

Autor: Ciprian Botea

08.05.2011, 23:55 647

Royal Bank of Scotland (RBS), grupul britanic naţionalizatpentru a nu da faliment, şi-a redus în primele trei luni din acestan expunerea pe România cu 90 mil. euro, până la echivalentul a1,22 mld. euro, potrivit datelor publicate la Londra.

Scăderi ale expunerii exprimate în euro s-au înregistat petoate liniile de business - de la corporate la retail,administraţii locale şi instituţii financiare. Expunerea pesegmentul persoanelor fizice s-a menţinut însă constantă în liresterline, la circa 450 milioane lire (506 mil. euro).

Activele deţinute pe segmentul de retail cumulează mai mult de40% din expunerea locală a RBS, în condiţiile în care până anultrecut cea mai mare parte a expunerii fusese concentrată însectorul companiilor.

RBS a intrat pe piaţa locală în 2008 în cadrul unui dealinternaţional, preluând divizia locală a grupului olandez ABN Amro,care avea în mod tradiţional o poziţie puternică în zonaserviciilor financiare pentru companii.

Expunerea pe corporate a scăzut cu 50 mil. euro în primultrimestru, la 445 mil. euro, activele deţinute în acest sectorînjumătăţindu-se în ultimul an. Activele plasate în sectorul publics-au diminuat cu peste 2 mil. euro, până la 39,6 mil. euro. Cea maimare parte a activelor, adică 1,2 mld. euro, este trecută debritanici în categoria "non-core" (adică nu sunt esenţiale pentruactivităţile de bază). Surse din piaţă spun că RBS ar fi în prezentîn discuţii cu maghiarii de la OTP pentru a vinde operaţiunilelocale. Filiala din România fusese trecută în primăvara lui 2009 peo listă cu subsidiare scoase la vânzare în cadrul unui plan dereorganizare a operaţiunilor după turbulenţele din 2008, care aucondus la naţionalizarea băncii.

Britanicii nu au găsit însă un cumpărător care să ofere un preţacceptabil şi au renunţat la planurile de vânzare câteva luni maitârziu şi au instalat o nouă echipă de conducere la Bucureşti.Surse din piaţă susţin însă că banca este în continuare lavânzare.

RBS România se află în prezent într-un proces de reaşezare aoperaţiunilor, oficialii băncii declarând că se concentrează peatragerea de clienţi dintre companiile mari şi persoanele fizice cuvenituri peste medie. RBS a făcut anul trecut un profit net de 36mil. euro, conform standardelor locale de contabilitate Întreggrupul RBS a pierdut peste jumătate de miliard de lire sterline înT1.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO